назад

Правовий захист людей з інвалідністю

1Популярність закладів системи БПД на Херсонщині серед людей з інвалідністю поступово зростає. І сприяє цьому не тільки фаховість юристів та успішний захист клієнтів у судах, але й такі форми роботи, як консультування за місцем проживання, інформаційно-правова підтримка, а також соціально-правова та правопросвітницька діяльність фахівців.

2«Захист прав людей з інвалідністю – один із важливих напрямків роботи закладів системи БПД Херсонської області. Якщо брати I півріччя 2018 року, то безоплатну правову допомогу отримали 114 осіб з інвалідністю, – підводить підсумки роботи стосовно правового захисту однієї із самих вразливих категорій громадян директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва. – Люди звертаються з різними проблемами. Це питання соціального захисту, спадкові, майнові та сімейні питання. Крім первинної правової допомоги, яку безкоштовно можуть отримати всі громадяни, незалежно від рівня доходів і соціального статусу, люди з інвалідністю мають право на вторинну правову допомогу, тобто оформлення документів для звернення до суду, захист та представницькі послуги».

Говорячи про доступність безоплатної правової допомоги для цієї категорії громадян, Марина Ігорівна зазначила: «Майже всі місцеві центри області та підпорядковані їм бюро правової допомоги обладнані кнопками виклику або пандусами, але проблема доступності, особливо у людей з важкими формами інвалідності залишається. Тому все частіше ми запроваджуємо практику адресної правової допомоги».

Адресна правова допомога

3Фахівці системи БПД Херсонщини звертають увагу мешканців області, що люди з інвалідністю, люди похилого віку або інші категорії соціально незахищених осіб, які з об’єктивних причин не в змозі відвідати місцевий центр чи бюро правової допомоги, можуть отримати адресні консультації. Це значно полегшить доступ людей з інвалідністю до правової допомоги, яку фахівці системи БПД Херсонщини надають регулярно.

У травні, наприклад, інваліду I групи, який позбавлений можливості пересуватися самостійно, директор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Денис Милокостий та начальник відділу Фелікс Шмиголь надали якісну правову допомогу за місцем проживання. Роз’яснивши правові аспекти 4вирішення питання, правники детально розповіли, як врегулювати спір в позасудовому порядку. В разі не вирішення питання, сторони домовилися про повторний візит для прийняття звернення на отримання вторинної правової допомоги.

У липні до Білозерського бюро правової допомоги (Херсонський місцевий центр з надання БВПД) звернулися родичі жінки-пенсіонерки, яка потребує правової допомоги, бо не має змоги звернутися до бюро особисто у зв’язку із хворобою. Тому заступник начальника Наталія Нечай відвідала жінку за місцем її перебування – у Білозерській районній лікарні. 

Працівник бюро з’ясувала обставини справи, надала роз’яснення та прийняла звернення від клієнтки про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

5У березні працівники Іванівського бюро правової допомоги (Каховський місцевий центр з надання БВПД) здійснили виїзд за місцем проживання жительки смт Іванівка, яка через свій похилий вік не має змоги пересуватися самостійно.

Під час особистої зустрічі правники з’ясовали, що жінка потребує первинної правової допомоги, тобто юридичної консультації і роз’яснень із спадкового права щодо поновлення пропущеного строку прийняття спадщини.

Жінка отримала вичерпні відповіді на поставлені запитання та залишилась дуже задоволеною, як, власне і всі наші клієнти, які вже оцінили таку форму роботи, адже «адресність» надається персонально, враховуються правові потреби конкретної людини, що забезпечує ефективність такої форми роботи.

Слід сказати, що консультування за місцем проживання клієнта вимагає від працівників не тільки високої професійної підготовки, мобільності та оперативності, але й таких людських якостей, як доброзичливість, увага до чужої проблеми, чуйність та співчуття.

Корисна співпраця заради спільної мети

Саме так охарактеризувала Марина Ігорівна співпрацю Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області з громадською організацією «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю», з якою у травні був укладений Меморандум про співробітництво.

5 травня – у Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю – двері Регіонального центру були відкриті для членів цієї організації.

Гості дізнались про систему БПД – презентацію зробив менеджер з якості Максим Магда, прослухали лекцію про соціальний захист осіб з інвалідністю, яку підготувала начальник відділу Олена Іпатенко, та з начальником відділу інфраструктури Олександром Бондаренком розглянули загальні питання з охорони праці.

6Тобто, крім індивідуального консультування осіб з інвалідністю, проводяться тематичні заходи, під час яких правники розказують про різні форми захисту прав людини, про право людей з інвалідністю на професійну допомогу, електронні сервіси Мін’юсту та проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!».

7Співпрацює з ГО «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю» й Херсонський місцевий центр, результатом чого стало розроблення нашими колегами інформаційних буклетів. Як зазначив один із членів правління організації Віктор Булка, багато людей не знають, як оформити групу інвалідності.

У Херсонського місцевого центру також налагоджена робота з Херсонським обласним госпіталем інвалідів та ветеранів війни та Олешківським психоневрологічним будинком-інтернатом, на базі яких працюють мобільні пункти консультування, роботу яких забезпечують інтегратор Херсонського місцевого центру Володимир Куценко та начальник Олешківського бюро правової допомоги Алла Кудря.

8Слід сказати, що в Олешківському психоневрологічному будинку-інтернаті перебувають особи з інвалідністю – це І та ІІ групи з психоневрологічними захворюваннями.

Результатом співпраці Регіонального і Голопристанського місцевого центрів з Голопристанським геріатричним пансіонатом, де перебувають й особи з інвалідністю, став виїзний прийом громадян у лютому. Юристи вказаних центрів проконсультували підопічних пансіонату, у тому числі й людей з інвалідністю. Начальник відділу моніторингу Світлана Ребриста розказала про умови укладення договору довічного утримання, його «плюси» і «мінуси», надала консультації з питань соціального забезпечення та спадкового права.

Під час зустрічі з членами громадської організації «Захист дітей війни», серед яких були й особи з інвалідністю, працівники Регіонального центру розказали про систему БПД, хто може розраховувати на допомогу адвоката за рахунок держави, порядок звернення за вторинною правовою допомогою та надали індивідуальні консультації.

9 10

«Отже, – резюмувала Марина Єлисєєва, – ми вивчаємо правові потреби осіб з інвалідністю, опікуємся проблемами і робимо все можливе задля захисту їхніх прав».

Інформаційно-правова підтримка осіб з інвалідністю

11Окремо Марина Єлисєєва зупинилась на інформаційно-правовому напрямку роботи, бо друковані матеріали, які розробляють наші колеги, містять важливу для людей з інвалідністю інформацію. І на прохання наших читачів ми ще раз розміщуємо буклети, розроблені Херсонським місцевим центром з надання БВПД:

Порядок оформлення I групи інвалідності

Порядок отримання засобів реабілітації

Порядок забезпечення осіб з інвалідністю транспортними засобами

Корисну інформацію про трудові права людей з інвалідністю можна знайти в буклеті, який Буклетрозробили фахівці Великоолександрівського бюро правової допомоги (Бериславський місцевий центр з надання БВПД).

Слід сказати, що працівники Бериславського місцевого центру з надання БВПД центру вже почали розповсюджувати буклети серед відповідної категорії громадян, і мешканці дуже вдячні нашим колегам за увагу, турботу, зацікавленість та своєчасну інформаційну підтримку.

Для людей, які мають II та III групи інвалідності, стануть у нагоді буклети, що презентують фахівці Голопристанського місцевого центру з надання БВПД, а саме: «Яка допомога інвалідам II групи повинна надаватись в Україні», «Пільги на технічні та інші засоби реабілітації для інвалідів II групи», «Якими є пільги інвалідам III групи в Україні».

12 13
14 15
16 17

Не залишились поза увагою правників й діти з інвалідністю, для яких Каланчацьке бюро правової допомоги розробило презентацію, а Голопристанський місцевий центр з надання БВПД – буклет «Яка допомога дітям-інвалідам повинна надаватись в Україні»:

18 19

Правова допомога особам із вадами зору

Крім адресної правової допомоги, для осіб з важкими формами інвалідності, інвалідності по зору наші колеги створюють всі умови, аби людина вчасно отримала правову допомогу.

20Так, працівники Херсонського місцевого центру з надання БВПД допомогли клієнту з вадами зору поспілкуватись з адвокатом з Одеської області за допомогою SKYPE-зв’язку.

На початку липня до Херсонського місцевого центру звернувся громадянин К., який має вади зору та пов’язану з цим захворюванням інвалідність. Оскільки порушене клієнтом питання має вирішуватися у Котовському міськрайонному суді Одеської області, працівники вказаного центру допомогли клієнтові скласти та направити поштою звернення до Подільського місцевого центру з надання БВПД.

У зв’язку з тим, що клієнт може пересуватися лише з допомогою соціального працівника та не має можливості прибути в м. Подільськ для зустрічі з адвокатом, наші колеги запропоновали клієнту поспілкуватись з адвокатом в приміщенні центру за допомогою SKYPE-зв’язку.

Отже, за сприянням Херсонського та Подільського місцевих центрів 20 липня відбулась в зустріч клієнта з адвокатом в онлайн режимі. Громадянин К. узгодив правову позицію та отримав рекомендації адвоката щодо необхідного переліку документів по справі, копії яких вирішено також направити адвокату електронною поштою за безпосередньою допомогою працівників Херсонського місцевого центру.

216 серпня інтегратор Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Олена Мороз відвідала Голопристанський геріатричний пансіонат, де підопічним із вадами зору розказала про порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги.

 

 

22

  

Приємною несподіванкою для утриманців пансіонату були буклети, видрукувані шрифтом Брайля про види безоплатної правової допомоги, які для людей з вадами зору виготовили Координаційний центр з надання правової допомоги спільно з партнерами.

23

 

Слід додати, що такі ж буклети, видрукувані шрифтом Брайля, працівники Регіонального центру передали керівникам ГО «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю».

Нагадуємо: у разі будь-яких правових питань телефонуйте на єдиний номер гарячої лінії системи БПД:

0-800-213-103
(безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів)

або на номери відповідних центрів та бюро Херсонської області:

Бериславський місцевий центр з надання БВПД
(05546) 7-66-66; +38 (068)-814-38-61; +38 (050)-219-78-18
Адреса: 74300, Херсонська обл., м. Берислав, вул. Воскресенська (Рози Люксембург), 6а (вхід з вул. Леніна)

Великоолександрівське бюро правової допомоги
(05532) 2-10-27; +38 (068) 364-30-70
Адреса: 74100, Херсонська область, смт. Великоолександрівка, вул. Свободи (Леніна), 138

Високопільське бюро правової допомоги
(05535) 2-16-03; +38 (098) 394-31-86
Адреса: 74000, Херсонська область, смт. Високопілля, вул. Банкова (Леніна), 10

Нововоронцовське бюро правової допомоги
(05533) 2-12-07
Адреса: 74200, Херсонська область, смт. Нововоронцовка, вул. Суворова , 4 

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД
(05539) 2-10-91 / 2-10-96
Адреса: 75600, Херсонська обл., м. Гола Пристань, пров. Курортний, 7

Каланчацьке бюро правової допомоги
(05530) 3-15-03; +38 (050) 875-30-50; +38 (099) 331-04-23
Адреса: 75800, Херсонська область, смт. Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9

Скадовське бюро правової допомоги
(05537) 5-46-21; +38 (095) 539-53-61; +38 (095) 459-29-71
Адреса: 75700, Херсонська область, м. Скадовськ, вул. Сергіївська (Радянська), 4

Каховський місцевий центр з надання БВПД
(05536) 2-06-24 / 2-06-29
Адреса: 74800, Херсонська обл., м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138

Великолепетиське бюро правової допомоги
(05543) 2-24-84; +38 (095) 342-78-76
Адреса: 74500, Херсонська обл., смт. В. Лепетиха, вул. Миру (Куйбишева), 15

Верхньорогачицьке бюро правової допомоги
(05545) 51554; +38 (066) 484-71-29; +38 (066) 215-37-43
Адреса: 74400, Херсонська обл., смт. Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16

Генічеське бюро правової допомоги
(05534) 3-45-34; +38 (066) 578-38-26
Адреса: 75500, Херсонська обл., м. Генічеськ, вул. Центральна (Леніна), 6

Горностаївське бюро правової допомоги
(05544) 4-10-93; +38 (066) 196-70-39
Адреса: 74600, Херсонська обл., смт. Горностаївка, вул. Покровська (Леніна), 172

Іванівське бюро правової допомоги
(05531) 3-12-70; +38 (095) 823-87-67
Адреса: 75400, Херсонська обл., смт. Іванівка, вул. Молодіжна, 4

Нижньосірогозьке бюро правової допомоги
(05540) 2-17-35; +38 (095) 183-86-26
Адреса: 74700, Херсонська обл., смт. Нижні Сірогози, вул. Садова, 10

Новокаховське бюро правової допомоги
(05549) 3-50-70
Адреса: 74900, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Французька (Паризької Комуни), 5

Новотроїцьке бюро правової допомоги
(05548) 5-24-44; +38 (095) 368-53-40
Адреса: 75300, Херсонська обл., смт. Новотроїцьке, вул. Банкова (Чапаєва), 3

Чаплинське бюро правової допомоги
(05538) 2-11-78; +38 (095) 372-68-83
Адреса: 75200, Херсонська обл., смт. Чаплинка, вул. Грушевського, 38

Херсонський місцевий центр з надання БВПД
(0552) 45-63-16 / 42-83-30; +38 (067) 789-72-36 / +38 (066) 772-07-70
Адреса: 73027, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Стрітенська (Р. Люксембург), 7

Білозерське бюро правової допомоги
(05547) 3-32-60; +38 (068) 364-86-28; +38 (095) 423-61-23
Адреса: 75000, Херсонська область, смт. Білозерка, вул. Свободи (К.Маркса), 108 (приміщення редакції газети «Придніпровська зірка»)

Олешківське бюро правової допомоги
(05542) 2-10-80; +38 (068) 364-86-29
Адреса: 75100, Херсонська область, м. Олешки, вул. Гвардійська, 4
(будівля райспоживспілки)