назад
22.12.18

Правовий захист учасників ООС (АТО) на Сумщині – підсумки 2018 року

SuR 181222 01

5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали й особи, які лише претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», тепер надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Як свідчать статистичні дані, після цих законодавчих змін кількість учасників АТО, та осіб, на яких поширюється дія згаданого закону, що звернулися до місцевих центрів за безоплатною правовою допомогою, почалась збільшуватись.

А саме: за період з 01 січня  2017 року  по 01 січня 2018 року до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області звернулося 277 осіб, які є учасниками  антитерористичної  операції та членами їх  сімей, з них 149 осіб отримали  юридичні  консультації, та щодо 128 осіб прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме складання процесуальних документів та представництво інтересів в суді.

За період з 01 січня по 22.12.2018 до центрів з надання безоплатної вторинної  правової допомоги у Сумській області звернулося уже 300 осіб, які є учасниками  антитерористичної  операції та членами їх  сімей, та зареєстровано 332 звернення про надання БВПД, з них отримано 168 юридичних  консультацій та 164 рішення про надання БВПД.

Найчастіше учасники АТО зверталися до місцевих центрів з питаннями щодо їхнього соціального захисту та соціального захисту членів їх сімей, зокрема – отримання пільг, призначення різних видів державної соціальної допомоги, реалізації права на отримання земельної ділянки та житла, незаконного звільнення з роботи, порядку призначення інвалідності, зняття арешту з майна, оскарження відповіді ПФУ про перерахунок пенсії, оскарження постанов про адміністративне правопорушення, розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання дитини.

Окрім цього, маємо й позитивну практику юристів та адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини, де клієнтами були/є учасники АТО або члени їх сімей.

Зокрема:

SuR 181222 021. Відповідно до звернення учасника АТО Охтирським місцевим центром з надання БВПД  видано доручення адвокату Сергію Калантаєнку для складання процесуальних документів та представництва інтересів клієнта в суді з питання щодо визнання незаконною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення. Адвокатом підготовлено та подано до суду адміністративну позовну заяву та представлено інтереси клієнта в Охтирському міськрайонному суді. Як результат, рішенням суду від 02.10.2018 року постанову про накладення адміністративного стягнення скасовано, провадження по адміністративній справу закрито.

 

 

 

 

SuR 181222 032. Відповідно до звернення учасника АТО Охтирським місцевим центром з надання БВПД  видано  доручення адвокату Лідії Єфіменко для складання процесуальних документів та представництва інтересів клієнта  в суді з питання щодо стягнення заборгованості за кредитним договором. Адвокатом підготовлено та подано до суду відзив на позовну заяву ПАТ КБ «Приватбанк» та представлено інтереси клієнта (відповідача по справі) в Охтирському міськрайонному суді. Рішенням суду від 20.08.2018 року в задоволенні вимог  ПАТ КБ «Приватбанк» відмовлено.

 

 

 

 

 

SuR 181222 043. Відповідно до звернення учасника АТО Охтирським місцевим центром з надання БВПД  видано  доручення начальнику Лебединського бюро Сергію Іванову для складання процесуальних документів та представництва інтересів клієнта  в суді з питання щодо визнання незаконною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення. Сергієм Івановим підготовлено та подано до Лебединського районного суду адміністративну позовну заяву.  Рішенням суду від 29.10.2018 року адміністративний позов про скасування постанови задоволено.

 

 

 

 

SuR 181222 054. Відповідно до звернення учасника АТО Охтирським місцевим центром з надання БВПД  видано  доручення головному спеціалісту відділу представництва Охтирського МЦ Валерію Грабару для складання процесуальних документів та представництва інтересів клієнта  в суді з питання щодо ухвалення додаткового рішення про звільнення від сплати судового збору. Фахівцем підготовлено та подано до Охтирського міськрайонного суду відповідну заяву.  Рішенням суду від 28.02.2018 року заяву задоволено, від сплати судового збору клієнта звільнено.

 

 

 

 

 

 

Уже в цьому році під час представництва інтересів у суді юристами та адвокатами системи БВПД, де клієнтами були учасники АТО, більше 30 позовів задоволено, також частина позовів задоволена частково. Щодо 60 справ відкрито провадження, і справи слухаються на даний час у судах першої та апеляційної інстанції. Решта звернень щодо надання правової допомоги на даний час перебуває у роботі адвокатів (а саме, складання процесуальних документів, відправлення адвокатських запитів до державних установ та збір інформації).

Також слід зазначити, що директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко є членом Координаційної ради з надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей у Сумській області. Очільниця центру бере участь у засіданнях, на яких вирішується ряд важливих питань для даної категорії осіб. Зокрема, на останньому в цьому році засіданні, що відбулося 22 грудня на чолі з головою Сумської облдержадміністрації Миколою Клочком, розглянули питання щодо роботи Координаційної ради з надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей у Кролевецькому районі, в Кролевецькій об’єднаній територіальній громаді, а також обговорили діяльність та співпрацю Північного регіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО з іншими органами влади, громадськими організаціями, спілками ветеранів АТО в частині надання допомоги учасникам АТО.

SuR 181222 06 SuR 181222 07

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.