назад
12.08.16

Правовий захист внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО

Питання забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та пошук ефективних шляхів їх правового захисту обговорили учасники круглого столу «Правовий захист внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО», який відбувся на базі Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 10 серпня 2016 року.

Учасниками заходу були: представники Конотопського місцевого центру – директор Олександр Муха та інтегратор Валентина Волік; голова громадської організації «Переселенці Донбасу на Сумщині» Тетяна Кривонос, юрист громадської організації «Всеукраїнський рух «Сила права» Олександр Проценко, учасники антитерористичної операції та внутрішньо переміщені особи із Луганської та Донецької областей, які на даний час проживають на території міста та мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Олександр Муха ознайомив присутніх із особливостями роботи Конотопського місцевого центру та бюро правової допомоги, які повинні запрацювати з 1 вересня у Бурині, Недригайлові, Липовій Долині та Ромнах. Він також зосередив увагу присутніх на виконанні зобов’язань держави в частині надання безоплатної вторинної правової допомоги даній категорії населення та більш детально висвітлив питання захисту порушених особистих, майнових та інших прав переселенців, які змушені були виїхати зі своїх місць проживання із-за початку воєнних дій на сході України.

Директор наголосив: «Проблеми внутрішньо переміщених осіб носять комплексний характер, тому іноді, починаючи працювати над вирішенням правових питань, доводиться паралельно допомагати вирішувати соціально-побутові та психологічні. Хочу подякувати партнерським громадським організаціям та благодійним фондам, які завжди готові прийти на допомогу у вирішенні неправових питань внутрішньо переміщених осіб. Наше основне правило роботи –  намагатися максимально якісно вирішити проблему клієнта або надати координати тих, хто точно зможе  допомогти».

Олександр Проценко розповів присутнім  про діяльність організації «Всеукраїнський рух «Сила права» на території Сумщини з  вирішення питань внутрішньо переміщених осіб. Він також наголосив, що є низка  позовів у суди першої інстанції про визнання факту воєнних дій на території Луганської та Донецької областей. Він розповів присутнім, що в кожному окремому випадку необхідно досліджувати та доводити дійсність понесених матеріальних втрат та заподіяну моральну шкоду людям, які опинилися в зоні збройного конфлікту. Тому ця робота дуже кропітка та потребує багато часу для роботи, що іноді не задовольняє клієнтів, які хочуть миттєвого вирішення своїх питань в частині отримання компенсацій за нанесену їм моральну та матеріальну шкоду.

Тетяна Кривонос подякувала присутнім за виявлену активність та зробила оголошення про наступну зустріч на базі центру, де будуть запрошені працівники Управління соціального захисту та обговорюватимуться питання отримання субсидій.

Кожного першого та третього понеділка місяця на базі Конотопського місцевого центру проводять регулярні зустрічі для внутрішньо переміщених осіб в форматі «запитання –відповідь». Працівники центру надають групові та індивідуальні консультації з правових питань та питань надання безоплатної вторинної правової допомоги. Така форма співпраці є досить ефективною, тому що крім отримання правових консультацій люди мають змогу зустрітися та обговорити свої особисті питання, що сприяє більш повній інтеграції їх у конотопську громаду.

Кожного другого та четвертого понеділка зустрічі також формату відбуваються для учасників антитерористичної операції.