назад
01.03.13

Представник Координаційного центру взяв участь у З’їзді юридичних клінік вищих навчальних закладів України

NaUKMAСьогодні, 1 березня 2013 року, у приміщенні Національного університету “Києво-Могилянська академія” відбувся З’їзд юридичних клінік вищих навчальних закладів України, організований Асоціацією юридичних клінік України.

Метою З’їзду було оновлення мережі юридичних клінік та визначення орієнтирів їх подальшого розвитку, а також обговорення питань, пов’язаних з участю клінік у наданні безоплатної правової допомоги, та їх співпраці з іншими органами й організаціями.

З вітальним словом виступили Маркіян Дулеба, Голова Асоціації, та Ольга Жмурко, менеджер програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Від Координаційного центру участь у заході взяв Вадим Красник, начальник відділу правового аналізу, нормопроектування та консультаційної роботи, який розповів про роботу системи надання безоплатної правової допомоги в Україні, відзначивши важливу роль юридичних клінік у системі надання безоплатної правової допомоги.

Також він акцентував увагу присутніх на позиції Міністерства юстиції відносно правового статусу юридичних клінік як суб’єкта надання правових послуг, зокрема, зазначив, що при удосконаленні законодавства про безоплатну правову допомогу, юридичні клініки розглядаються як суб’єкти надання безоплатної первинної правової допомоги.

Нагадаємо, що 5 липня 2012 року Верховною Радою України було прийнято в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення статусу юридичних клінік як суб’єктів надання безоплатної правової допомоги) (№ 9502 від 25 листопада 2011 року, авторами якого є народні депутати С. Ківалов та Ю. Мірошниченко), яким передбачається визнати юридичні клініки як суб’єкти надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.