назад

Представники Другого місцевого центру з надання БВПД захищають права постояльців одеського будинку милосердя щодо незадовільних умов утримання їх в установі

dim miloserd 3Наприкінці грудня 2016 року до Другого одеського місцевого центру звернулась керівник громадської організації по захисту прав дітей-сиріт і інвалідів ім.Тетяни Макарової «За право жити» Тетяна Бойко та розповіла про порушення прав людей, які мешкають в комунальній установі «Геріатричний Дім Милосердя імені святого цілителя Пантелеймона» (далі – Дім Милосердя).

23 грудня фахівці центру виїхали до будинку милосердя з метою вивчення проблемних питань, з якими стикаються його постояльці кожного дня. Літні люди з обмеженими фізичними можливостями розповідали про своє повсякдення та незадоволення умовами утримання в установі.

Відповідно до Статуту Дому Милосердя, вказаний вище геріатричний пансіонат є юридичною особою, установою соціального захисту населення, заснованою на власності територіальної громади міста Одеси, яка здійснює свою діяльність та несе відповідальність відповідно до законодавства України.

Установа створена з метою забезпечення належних умов проживання, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам похилого віку, ветеранам війни, праці, інвалідам, які потребують стороннього догляду та допомоги.

Поряд з цим, заявники стверджують про грубе порушення керівництвом та працівниками закладу умов утримання інвалідів, які не мають працездатних родичів, тобто тих осіб, яких Дім Милосердя зобов’язаний утримувати за законом.

Зокрема, під час чергового виїзду до Дому Милосердя, гр. Р. розповіла про відсутність доброго людського ставлення до постояльців, постійну грубість та моральний тиск, відсутність систематичного та вчасного харчування, а також спеціальної дієти, адже вона хворіє на цукровий діабет та має інвалідність І групи (несвоєчасне та невідповідне харчування може мати дуже критичні наслідки). Відсутнє належне медичне обслуговування, що може спричинити тяжкі наслідки для будь-якої особи похилого віку, а в її випадку є погрозою життю. До того ж, за період перебування в Домі Милосердя гр. Р. не забезпечувалася взуттям, одягом та необхідним інвентарем відповідно до встановлених соціальних норм та нормативів.

Гр. Р. зазначила про свій намір звернутися до суду з позовом про поновлення її особистих немайнових прав у зв’язку з тим, що її неодноразові скарги до керівництва закладу та Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, який координує діяльність Дому Милосердя,  не мали результатів.

dim miloserd 1

Станом на теперішній час, Центром призначений представник, якому гр. Р. видала довіреність на представництво її інтересів в суді, органах державної влади, місцевого самоврядування, перед іншими юридичними та фізичними особами. Представником вивчаються подані заявницею матеріали по суті справи та готується позовна заява до суду.

Також, постояльці Дому Милосердя проконсультовані з питань пільг особам, які мешкають в установі.

З огляду на те, що більшість з постояльців Дому Милосердя є особами з фізичними вадами, Центр продовжує відвідувати останніх за місцем їх перебування. Опікування одинокими особами – це не лише професійний, а й громадський обов’язок фахівців Центру.

dim miloserd 2

dim miloserd 4


——————————————————————————

Другий місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Адреса: м. Одеса, вул. Коблевська, 40 

Телефони: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44

Електронна адреса: odesa2.odesa@legalaid.gov.ua

Скайп: legalaid_odesa2 


Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103