назад

Представники Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) завітали до Глубочанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Подільського району

den europa 110 травня 2017 року, До дня Європи в Україні, представники Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) та Подільського прикордонного загону спільно з директором Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Мерзляковим зустрілися з учнями 5-7 класів Глубочанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Подільського району.  

 

Мета зустрічі — інформування школярів щодо історії створення Євросоюзу, інтеграції України в європейське співтовариство та приєднання до тих цінностей, яких дотримуються в ЄС. 

 

Начальник польового офісу “Подільськ” Любомир Стойчев (Болгарія) ознайомив учнів з головною місією Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM), яка розпочала свою діяльність у 2005 році. Він повідомив, що місія співпрацює з Молдовою та Україною над приведенням стандартів і процедур охорони кордону, митної справи і торгівлі у відповідність до тих, які діють у країнах-членах ЄС. Вона допомагає покращувати співробітництво по обидва боки кордону між прикордонними і митними відомствами, а також іншими правоохоронними органами і сприяє міжнародному координованому співробітництву.


den europa 2

 

Експерт з митних питань Йєнц Лінк (Німеччина), експерт з прикордонних питань Крістал Бернвальд (Швеція) та заступник начальника польового офісу “Подільськ” Лукаш Заяц (Польща), а також Юрій Сотник, Станіслава Лобода та Марія Шемургалкіна (Україна) — адміністративні асистенти/перекладачі представили презентацію щодо відзначення країнами-членами Євросоюзу 9 травня Дня Європи.


Представники місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) ознайомили учнів з основними нормами й принципами функціонування європейської спільноти.

Вони розповіли, що основою для появи цього свята стала проголошена 67 років тому так звана «Декларація Шумана». Цю подію вважають початком європейської інтеграції, коли у 1950 році міністр закордонних справ Франції Робер Шуман оголосив про свій план створення Європейської спільноти. В Парижі зібралися представники ряду європейських держав, які вирішили об’єднати свої сили для промислового розвитку та покращення виробництва військової техніки.

Згодом, через 7 років, були підписані «Римські договори», які поклали початок побудови Євросоюзу. Документ тоді підписали Бельгія, Голландія, Люксембург, Франція, Німеччина та Італія. А ось найбільше за всю історію розширення ЄС відбулося у 2004 році, коли до складу увійшло одразу 10 країн – це Польща, Угорщина, Чеська Республіка, Словаччина, Словенія, Кіпр, Мальта, Естонія, Литва та Латвія.            

 

Директор Котовського місцевого центру з надання БВПД Сергій Мерзляков відмітив, що День Європи для України є значущим, адже наша країна прагне стати повноцінною європейською державою і увійти до Європейського Союзу.


Відзначення цього дня в Україні сприймається як спосіб приєднання до тих цінностей, які дотримуються в ЄС”, – підкреслив він.


 den europa 3

 

Політика України щодо розбудови відносин з Європейським Союзом впроваджується на основі Закону України від 1 липня 2010 року «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» (в редакції від 1 січня 2015 року). Відповідно до статті 11 Закону однією з основоположних засад зовнішньої політики України є забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС.

 

Дорожню карту та першочергові пріоритети становлення та розвитку України як члена європейської сім’ї визначено Стратегією сталого розвитку “Україна – 2020”, схваленою Указом Президента України №5/2015 від 12 січня 2015 року. У Документі зазначено, що ратифікувавши Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, Україна отримала інструмент та дороговказ для внутрішніх перетворень, а виконання вимог цієї Угоди дає можливість Україні в подальшому стати повноцінним членом ЄС.


Сергій Мерзляков повідомив, що за підтримки українських та міжнародних партнерів в Україні  вдалося побудувати систему безоплатної правової допомоги, яка забезпечує людям рівний доступ до правосуддя та сприяє утвердженню верховенства права в Україні. Починаючи з 2013 року із запровадженням системи безоплатної правової допомоги було розпочато практику публічного захисту підозрюваних і обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень. А вже з 2015 року — надання безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.

Розвиток системи безоплатної допомоги робить значний внесок у здійснення й інших важливих реформ у державі, в тому числі, децентралізації. Місцеві громади отримують більше прав, обов’язків та ресурсів, і однією з умов успіху такої трансформації є зміцнення правової спроможності та розширення правових можливостей територіальних громад, у тому числі – підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст, широкий доступ до правової інформації та консультацій.

Директор центру звернув увагу присутніх, що впровадження в Україні системи безоплатної правової допомоги є важливим чинником переходу від радянської моделі карального правосуддя до європейської моделі справедливого правосуддя. Гідність та права людини — європейські цінності, які є першоосновою діяльності системи безоплатної правової допомоги.

Система безоплатної правової допомоги створює підґрунтя для подолання корупції на побутовому рівні, зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності серед неповнолітніх”, – зазначив керівник центру.

Наприкінці заходу помічник начальника Подільського прикордонного загону — начальник прес-служби Максим Бояр представив старшокласникам документальний фільм щодо історії створення прикордонної служби в Україні, а також про прикордонників, які несуть свою почесну і важливу службу на благо українського народу.

den europa 6

den europa 5

den europa 1

На завершення представники Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) за матеріалами презентації провели для школярів вікторину, за результатами якої активним учням були вручені пам’ятні сувеніри. Працівники Котовського місцевого центру роздали присутнім буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу.