назад

Представники одеських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» обговорили напрямки спільної роботи

10 kvitnua 807 лютого 2018 року у приміщенні ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» відбувся круглий стіл, під час якого керівники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадської організації обговорили стратегічні напрямки спільної діяльності на 2018-2020 роки.

Мета зустрічі – взаємодія та координація спільної діяльності у 2018 році з надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, біженцям та особам без громадянства. За результатами зустрічі було визначено пріоритетні напрямки співпраці.

У листопаді 2017 року Президент Громадської організації «Десяте квітня» Марина Курочкіна та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Одеській області Світлана Клішина підписали меморандум про співпрацю. Метою меморандума є консолідація зусиль, спрямованих на недопущення порушень прав і свобод людини задля ефективної реалізації права осіб на безоплатну правову та соціальну допомогу.

У рамках домовленостей цього року заплановано проведення спільних заходів з обміну досвідом та кращих практик захисту прав внутрішньо переміщених осіб та біженців, а також проведення тренінгів для працівників відділів представництва місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

10 kvitnua 1

10 kvitnua 2

10 kvitnua 5

10 kvitnua 6

10 kvitnua 8

Наприкінці зустрічі учасники обмінялися тематичними матеріалами інформаційно-роз’яснювального характеру, що стосуються наданню правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, який підготував Координаційний центр з надання правової допомоги, а також ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ».

10 kvitnua 9

У період з 01 січня по 01 грудня 2017 року за безоплатною вторинною правовою допомогою до системи БПД в Україні звернулося 4 394 внутрішньо переміщених особи.

Місцевими центрами з надання БВПД в Одеській області прийнято 142 рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам за цей період.

Найчастіше внутрішньо переміщені особи зверталися до центрів з питаннями щодо їх соціального захисту, зокрема порядку отримання різного роду пільг та виплат, передбачених законодавством такій категорії громадян.

Нагальним питанням для системи безоплатної правової допомоги є проведення значної кількості правопросвітницьких заходів, спрямованих на розповсюдження інформації про можливості та шляхи захисту прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема в тих закладах, де вони перебувають чи проживають, а також поглиблення співпраці з представниками правозахисних організацій в частині забезпечення внутрішньо переміщених осіб безоплатною правовою допомогою.

Починаючи з 05 січня 2017 року, внутрішньо переміщені особи та особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, набули право на отримання таких видів правових послуг як: здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру, тобто право на безоплатну вторинну правову допомогу.

——

Для отримання правових консультацій та роз’яснень можна звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адресу найближчого центру чи бюро правової допомоги можна дізнатися за телефоном: 0-800-213-103 (цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України).