назад

Представники органів місцевого самоврядування Полтавщини дізналися про правові можливості системи БПД

viber image4

31 січня 2018 року в Полтавській районній державній адміністрації відбулося засідання круглого столу з питань обговорення правового захисту сімей та дітей. Відповідний круглий стіл організував Полтавський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Систему БПД на заході представили заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко та в.о. директора Першого полтавського місцевого центру Світлана Чернова. Також участь у заході взяли представники сільських рад Полтавського району, які відповідають за роботу з сім’ями та дітьми.

З виступу регіональної координаторки Уповноваженого Верховної ради з прав людини в Полтавській області, тренерки ПРОООН, РЄ, УГСПЛ з прав людини Віри Яковенко представники сільських рад дізналися про напрями діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Окремо Віра Яковенко розповіла про правопросвітницьку роботу, яка проводиться з різними цільовими групами та закликала до співпраці з метою інформування жертв домашнього насильства про можливість отримати безоплатну правову допомогу.viber image3101 2

 Про те, як здійснюють правовий захист громадян центри та бюро правової допомоги Полтавщини, поінформувала Юлія Козаченко.

«З 1 січня 2013 року свою діяльність здійснює Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області. Відтоді скористатися послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, мають право всі затримані особи – незалежно від того, застосовано до них адміністративне затримання або вони затримані за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, – повідомила заступниця начальника відділу. – З 1 липня 2015 року чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський) надають первинну (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах. З 1 вересня 2016 року в області запрацювали 23 бюро правової допомоги, звернувшись до яких кожен може отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту».

«Важливим напрямом у роботі фахівців системи БПД області є не лише надання правової допомоги, а й інформування про права громадян, – продовжила Юлія Козаченко. – Враховуючи зміни до норм чинного законодавства, однією з ключових категорій осіб, з якими буде проводитися робота у поточному році – це особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти».viber image5

Фахівчиня Регіонального центру також повідомила про реалізацію в області загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та запропонувала представникам територіальних громад залучитися до участі у ньому.

Світлана Чернова повідомила про можливість отримання консультацій через мережу мобільних та дистанційних пунктів. Окремо в.о. директора місцевого центру зупинилася на питанні надання адресної правової допомоги, яка є дієвим прикладом захисту державою прав громадян з обмеженими фізичними можливостями, одиноких громадян, осіб похилого віку.viber image3101

 «Додатковим ресурсом для забезпечення громадян якісною правовою допомогою є використання можливостей програм правової освіти та правової допомоги. Тому закликаємо підтримати ініціативи місцевого центру та сприяти у затвердженні відповідних програм у територіальних громадах, що значно спростить доступ як до якісних правових послуг, так і до проведення відповідної правопросвітницької діяльності у Полтавському районі», – підсумувала Світлана Чернова.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до фахівців місцевих центрів.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

              Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

              Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.            Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.