назад

Представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у круглому столі «Права людини: історія боротьби та сучасні проблеми»

               

krug stil biblioteka 1569 2

            Учора, 8 листопада 2016 року, в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.С. Грушевського відбувся круглий стіл, організований Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», на якому говорили про історію боротьби за права людини в Україні і сучасні виклики в цій сфері.

На заході зібралися понад 50 учасників – студенти, журналісти, історики, правозахисники, представники системи безоплатної правової допомоги, бібліотекарі та читачі.

Основними спікерами виступили: Ігор Брінош – заступник голови ООО ВГО «Комітет виборців України»; Анатолій Бойко – голова ООО ВГО «Комітет виборців України»; Світлана Клішина – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області та Юлія Лісова – заступник директора Регіонального центру.

 Ігор Брінош виступив з інформацією «Вільні люди в невільній країні»: історія створення та розвитку Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод». Голова Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко розповів про діяльність Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), Юлія Лісова зробила огляд основних сучасних проблем і викликів у сфері прав людини в Україні та Одеському регіоні.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина представила державну систему безоплатної правової допомоги та її можливості в сфері захисту прав людини, результати діяльності системи.

На заході слухачі мали змогу повернутись в минулі часи, прослухавши історію створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод 9 листопада 1976 року, рівно 40 років тому. Одним з досягнень створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод стало можливість вільно зібратися і публічно обговорити ситуацію з правами людини 40 років потому.

Учасники заходу обговорили також сучасні проблеми щодо захисту прав людини, зокрема у зв’язку з військовим конфліктом та як наслідок – окуповані території України, мешканці яких змушені були покинути рідні міста, села та домівки. Внаслідок цього, на сьогоднішній день гостро стоїть питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб, яких на території Одеської області близько 10 тисяч.

krug stil biblioteka 1569 1

 

Після обговорення учасники заходу змогли ознайомитися з виставкою правозахисної літератури і отримати пам’ятки з актуальних правових питань, підготовлені УГСПЛ.

 

Переглянути сюжет телеканалу «ГЛАС» щодо круглого столу можна переглянути тут.