назад
01.12.16

Представники Регіонального центру виступили перед правоохоронцями

SuR 2016 12 11 грудня у приміщенні Головного управління нацполіції в Сумській області перед керівним складом правоохоронних органів виступила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Сумській області Валентина ВОЛОБУЄВА. Її виступ був присвячений правам людини у аспекті прав підозрюваного, обвинуваченого та засудженого.

 

Валентина ВОЛОБУЄВА звернула увагу на дотримання порядку виконання постанови Кабміну №1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою» із змінами і доповненнями. Заступник директора акцентувала на дотриманні вимог ст. 208 «Затримання уповноваженою службовою особою» та ст. 213 «Повідомлення інших осіб про затримання» Кримінально-процесуального Кодексу України. Вона навела результати пілотного моніторингу застосування нового Кримінального процесуального кодексу України судами Києва, за доповіддю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини: «У зв’язку із суттєвими порушеннями як прав і свобод громадян, так і вимог КПК під час затримання у порядку статті 208 КПК Уповноважений з прав людини щорічно, неодноразово зверталася до відповідних компетентних органів щодо усунення підстав та умов, за яких здійснюється порушення законодавства. Однак, на жаль, органи прокуратури, органи внутрішніх справ, інші органи досудового розслідування продовжують демонструвати очевидне ігнорування як вимог Уповноваженого з прав людини, так і діючого законодавства України».

Валентина ВОЛОБУЄВА зазначила, що із 1 січня 2013 року БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання, до яких застосовано адміністративний арешт, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Особи, до яких застосували такі дії, можуть звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, за адресою м. Суми, вул. Першотравнева, 29.