назад
15.10.24

Представники системи БПД взяли участь у міжнародному заході щодо розвитку відновного правосуддя в Україні

В Польщі відбувся воркшоп «Зміцнення відновного правосуддя в Україні: міжнародні шляхи до національного успіху». Від системи БПД участь взяли директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов та начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Ірина Бондаренко

Захід мав на меті об’єднати національних бенефіціарів та професіоналів у сфері відновного правосуддя для обміну міжнародним досвідом та обговорення пріоритетних потреб і можливих рішень щодо розвитку цієї системи в Україні.

Учасники вивчали практики відновного правосуддя в Україні та інших країнах, роботу з вразливими групами та дітьми, а також моделі відновного правосуддя, зокрема досвід Північної Ірландії та Нідерландів. 

Нагадаємо, що 9 вересня система БПД розпочала реалізацію пілотного проєкту «Програма відновного правосуддя за участю неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення». Програма затверджена спільним наказом Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України та Офісу Генерального прокурора.

Мета  — забезпечити: 

  • впровадження відновного підходу щодо реагування на кримінальне правопорушення; 
  • належні правові процедури до учасників кримінального провадження щодо неповнолітніх;
  • відшкодування завданої потерпілому шкоди;
  • ресоціалізацію неповнолітніх та зменшення впливу факторів ризику, які зумовлюють їх протиправну поведінку;
  • запобігання вчиненню неповнолітніми кримінальних правопорушень повторно.

Довідково. Захід організовано Нідерландським Гельсінським комітетом в межах проєкту «Розвиток правосуддя та підзвітності в Україні: зміцнення та підтримка пенітенціарної системи».