назад
04.04.17

Представники системи правової допомоги розповіли про права громадянина

oKm 17 04 04  84 квітня 2017 року фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Валерій ГРАБАР та Марина ЛАПОНОГ відвідали навчальний заклад – Охтирську загальноосвітню школу I-III ступенів № 3 Сумської області. Зустріч присвячена була ознайомленню з правами дітей, що гарантує їм українська держава та способами їх захисту, що проводилася серед учнів 11-х класів.

Представники центру під час заходу розповідали дітям про розуміння «прав людини», різновидів цих прав, їх значення та роль у житті. Також Валерій ГРАБАР детально висвітлив інформацію щодо особистих прав: «Особисті (громадські) права людини це закріплені правом можливості діяти певним чином для того, щоб забезпечити своє нормальне існування, розвиток і задоволення власних потреб. Особистими правами володіють усі, хто проживає на території України незалежно від свого правового стану (громадянин України, іноземець)». Також Валерій ГРАБАР перелічив ці права, що містяться в Конституції України.

OkM 17 04 04  5

Продовжила Марина ЛАПОНОГ, яка повідомила: «Перелік закріплених у Конституції України прав і свобод не є вичерпним. І це зрозуміло, адже людські потреби зростають, розширюються права і свободи людини. Вони можуть закріплюватися у законах України, міжнародних правових актах». Також вона розповіла про право на вищу освіту, відповідно до ст. 4 Закону України «Про вищу освіту». Цією нормою передбачено право кожного на вищу освіту, вільному виборі вищого навчального закладу, форми здобуття вищої освіти і спеціальності. Також для школірів донесла на майбутнє інформацію щодо права безоплатно здобувати вищу освіту за другою спеціальністю у державних та комунальних вищих навчальних закладах, якщо за станом здоров’я вони втратили можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновками медико-соціальної експертної комісії.

oKm 17 04 04  10

Учнів ознайомили з правом на безоплатну правову допомогу. По закінченню уроку школярі змогли отримати відповіді на запитання, які виникли у них під час сприйняття інформації та інші.

 

Довідково! Охтирський МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13, тел. (05446) 4-22-23.