назад
01.08.17

Представники Великописарівського бюро правової допомоги здійснили виїзний прийом до Іванівки

OkM 2017 08 01 goATO 11 серпня на запрошення учасників громадської організації “Кириківське об’єднання учасників, ветеранів, інвалідів антитерористичної операції та їх сімей” заступник начальника Великописарівського бюро правової допомоги Євген Мороз взяв участь в інформаційному заході, що відбувся в Будинку культури с. Іванівка.

У форматі двостороннього діалогу розглянули найактуальніші питання щодо реалізації прав учасників АТО та їхніх сімей. Основну увагу приділили системі пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосувалося надання земельних ділянок у власність.

Євген Мороз зазначив: «Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надається першочергове право на відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Виділення земельних ділянок, в тому числі, і учасникам антитерористичної операції здійснюється на підставі ст. 118 Земельного кодексу України».

Разом з тим, згідно із частиною першою статті 122 цього Кодексу сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб. Згідно з Положенням про Державне агентство земельних ресурсів України Головне управління, відповідно до покладених на нього завдань, передає, відповідно до закону, земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб в межах області.

Отже, якщо боєць визначився із цільовим призначенням земельної ділянки, з бажаними розмірами (згідно з нормами безплатної передачі у власність), до відповідного органу подається клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. До клопотання прикріплюється посвідчення учасника бойових дій чи довідка про участь в АТО як підстава першочерговості реалізації права на безоплатну приватизацію землі.

Органи Держгеокадастру працюють в режимі максимального сприяння учасникам АТО та членам сімей загиблих воїнів в реалізації їхнього конституційного права на отримання землі.

По закінченню семінару присутнім роздано інформаційні буклети з контактами Великописарівського бюро правової допомоги: вул. Ярослава Мудрого, 1; т. (05457) 5 -15 -20.