назад
29.06.17

Пред’явлення цивільного позову у кримінальному провадженні

slide3На дане запитання відповість головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Хоменко.

Згідно статті 127 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.
Згідно з частиною першою статті 128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.
Відповідно до статті 23 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України) моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.
Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред’являються у порядку цивільного судочинства.
До позовної заяви необхідно долучити документи, що підтверджують особу позивача, документи, що підтверджують факт витрат, викликаних необхідністю придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.
Слід зазначити, що особа, яка не пред’явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред’явити його в порядку цивільного судочинства.
Правові основи щодо звернення з таким позовом визначені Главою 9. “Відшкодування (компенсація) шкоди у кримінальному провадженні, цивільний позов” Кримінального процесуального кодексу України, статтями 22, 23, 1167, 1195 Цивільного кодексу України.
Для прикладу зазначимо, в квітні 2017 року до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (місто Чернігів, проспект Миру, 49-А, офіс 709, 7-й поверх, тел. 77-51-68) звернулася клієнтка з питанням про відшкодування моральної шкоди завданій їй, як потерпілій у кримінальному провадженні. Клієнт є особою, яка перебуває під юрисдикцією України, середньомісячний дохід якої не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення і відповідно до статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу.
Отримавши доручення, адвокат Андрій Яковлев зустрівся з клієнткою, дослідив обставини справи та склав цивільний позов у кримінальному провадженні. Адвокат здійснював захист потерпілого у кримінальному провадженні, якому було заподіяно легких тілесних ушкоджень, що не спричинили короткочасного розладу здоров’я. З метою отримання необхідної інформації під час підготовки справи до розгляду в суді першої інстанції адвокат підготував та направив адвокатські запити до наркологічного диспансеру та ГУ НП у Чернігівській області. Також адвокатом було складено: клопотання про витребування та огляд адміністративної справи, клопотання про приєднання до матеріалів справи медичних довідок, клопотання про приєднання до матеріалів справи постанов про відмову у порушенні кримінальної справи.
У судовому засіданні з розгляду кримінального провадження було встановлено, що тілесні ушкодження, виявлені у потерпілого, як усі в сукупності, так і кожне окремо, відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що не спричинили короткочасного розладу здоров’я.
Згідно з вироком районного суду цивільний позов, заявлений потерпілим, був задоволений. Районний суд засудив обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання у вигляді громадських робіт, в розмірі 160 годин, та стягнути з обвинуваченого на користь потерпілої 10000 грн. 00 коп., в якості відшкодування моральної шкоди.