назад
19.02.19

Превенція домашнього насильства та насильства за ознакою статі

image1Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва взяла участь у науково-практичній конференції «Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі: новели Кримінального кодексу України», яка 12 лютого пройшла в Києві.

Окрім представників системи БПД та Мін´юсту, у заході взяли участь прокурори, судді та представники поліції, які реагують на випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Головною темою конференції стали зміни до Кримінального кодексу України, що набули чинності 11 січня 2019 року, а спікерами – заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Павло Замостьян, народна депутатка України Ірина Луценко, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, заступниця Міністра юстиції Іванна Смачило, заступниця Міністра соцполітики Наталія Федорович, помічник Голови Нацполіції Андрій Ткачов, директор Центру пробації Олег Янчук, заступниця Генпрокурора Анжела Стрижевська, директор Науково-дослідного інституту НАПУ Георгій Попов та заступник начальника Управління дільничних офіцерів поліції Нацполіції Андрій Лабунь.

Ірина Луценко, яка ініціювала прийняття даного Закону, зазначила: «Домашнє насильство є не класичним злочином, а відтак вимагає вкрай індивідуального підходу до кожної сім’ї, включаючи роботу із кривдником та увагу до психологічних аспектів проблеми – особливо тих, що стосуються дітей. Внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України є великим кроком, проте попереду залишається багато роботи».

image2Під час конференції відбулася авторська презентація першого науково-практичного коментаря новел Кримінального кодексу України: нова термінологія, особливості провадження та призначення покарань у випадках насильства за редакцією О.О. Дудорова та М.І. Хавронюка.

Учасники конференції обговорили ряд важливих питань, як то особливості кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з домашнім насильством, та за насильство за ознакою статі; обмежувальні заходи щодо кривдників, які вчинили домашнє насильство за ознакою статі; злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості тощо.

Разом з тим йшлося про впровадження корекційних програм для кривдників, посилення психологічної роботи з жертвами і свідками насильства, профілактика насильства, адже головна мета – не покарання, а превенція домашнього насильства та насильства за ознакою статі.image3