назад

Презентація результатів співпраці у 2018 році Регіонального центру з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу

01Під час заходу до уваги присутніх були надані показники діяльності Регіонального центру, до яких дотичні й адвокати та обговорено питання подальшої взаємодії з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

       Презентацію провели перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Лариса Кожемякіна, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів РЦ Мєшальникова Ганна та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Володимир Антонцев.

       Так, стосовно надання безоплатної вторинної правової допомоги підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних провадженнях регіональним центром у 2018 році було видано 11 816 доручень, з них у 6135 випадках було забезпечено захист та здійснення представництва інтересів особи саме по Запорізькій області.

       За наступними даними можна відстежити змінення кількісногопоказника виданих доручень в кримінальному провадженні з 2013 по 2018 роки:

02

2013 р. – 4545

2014 р. – 4914

2015 р. – 5222

2016 р. – 5908

2017 р. – 6423

2018 р. – 6135 

       Щодо результативності роботи адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги, винесення виправдовувального вироку або скасування обвинувального вироку та закриття провадження відбулося у 20 випадках; відмова у задоволенні клопотання прокурора щодо обрання особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у 102; заміна або скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у 22 випадках; зняття провадження за відсутності складу злочину, події злочину, у разі не встановлення доказів у 8; зміна правової кваліфікації (з особливо тяжкого на тяжкий, з особливо тяжкого на середньої або невеликої тяжкості тощо) у 23 випадках; зменшення кількості епізодів обвинувачення у 29; призначення найменш суворого покарання у 165; призначення мінімального строку покарання у 675 випадках.

       33На сьогодні у Запорізькій області безоплатну вторинну правову допомогу надає 136 адвокатів, які співпрацюють з Регіональним та місцевими центрами з надання БВПД. Завдяки спільній та старанній праці співробітників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецької та Запорізької областей протягом 2018 року було забезпечено безперервну перевірку актів надання безоплатної вторинної правової допомоги та здійснено виплати в межах кошторису на 2018 рік, а це більше 35 мільйонів гривень, з них близько 21 мільйона отримали адвокати Запоріжчини.

       Також було приділено увагу підвищенню якості надання безоплатної правової допомоги. Наприклад, саме зараз започатковано експертно-правовий аналіз кримінальних проваджень, у яких надається безоплатна правова допомога. Створення цього механізму покликане забезпечити надання ефективної та кваліфікованої правової допомоги вразливим категоріям населення.03

       Для ефективного впровадження нових механізмів забезпечення якості Координаційний центр запропонував керівникам адвокатських об’єднань/бюро, адвокатам долучитись до удосконалення процесів забезпечення якості правової допомоги, а Регіональні та місцеві центри долучилися до цієї ініціативи шляхом поширення інформації. Адже запроваджуючи передові ініціативи, украй важливо сформувати спільне бачення критеріїв оцінки, формування методів та підходів такого аналізу, а також опиратись на підтримку і допомогу адвокатів. Тож долучитись до ініціативи адвокати можуть заповнивши гугл-форму за посиланням https://bit.ly/2RXmtS0.

       Не оминули увагою й пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». На першому етапі він діятиме у 6 регіонах, серед яких є й Донецькій. Проект передбачає для дітей, які вперше вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості, замість притягнення до кримінальної відповідальності пройти через програму відновлення та уникнути покарання. Адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, також можуть долучитися до його реалізації у якості медіаторів.