назад
17.07.19

Про актуальні правові питання говорили під час правопросвітницького заходу в Чернігівському слідчому ізоляторі.

Кожен громадянин України, якому на день голосування виповнилося вісімнадцять років, і який має право голосу, може обирати органи влади. Таке право гарантоване Законом України «Про вибори народних депутатів України». Обов’язок демократичної держави – забезпечити своїм громадянам можливість реалізувати це право.

З цією метою для осіб, які утримуються у Державній установі «Чернігівський слідчий ізолятор», 17 липня 2019 року за спільною участю начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлії Бойко, першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області Ірини Жмаки, представника Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Катерини Данькової, громадського омбудсмена із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Олени Рогової та Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Тетяни Коренькової був проведений правопросвітницький захід, направлений на забезпечення вільного і таємного голосування та недопущення порушення виборчих прав.
Під час зустрічі присутнім роз’яснені основні положення Закону України «Про вибори народних депутатів України», питання щодо прав виборців, способів захисту прав людини та надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Катерина Данькова повідомила, що згідно з чинним законодавством вибори народних депутатів України проводяться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою. Отже, кожен виборець отримає два виборчих бюлетені для голосування.
Вибори депутатів є загальними, рівними. Будь-які прямі чи непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються.

Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.
Відповідно до пункту 3 частини третьої статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України», одним із документів, який підтверджує громадянство України є картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, – для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах. Такий документ, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і може бути використаний на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у відповідній установі виконання покарань або слідчому ізоляторі.
Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Олена Рогова звернула увагу присутніх, що вибори є вільними, а голосування на виборах депутатів – таємним. Контроль за волевиявленням виборців забороняється. Кожний виборець голосує на виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

Попередила про встановлену законом відповідальність і заборону контролю за волевиявленням виборців, фото та відеофіксації у будь-який спосіб результатів голосування у кабіні для таємного голосування та демонстрації виборцем результатів голосування у приміщенні для голосування
Наголосила на неприпустимості застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному виявленню волі виборця. Роз’яснили окремі факти порушень виборчого законодавства.
Тетяна Коренькова проінформувала присутніх про повноваження регіональних представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері контролю за дотриманням прав людини і громадянина на регіональному рівні. Роз’яснила порядок звернення за захистом у разі порушення прав та надала відповідні контакти.

Про систему з надання безоплатної правової допомоги, роботу Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, його основні завдання та функції, про перелік юридичних послуг, які можна отримати в центрі, категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, – розповіла присутнім Юлія Бойко. Також вона ознайомила громадян з загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та правопросвітницькими кампаніями «Відповідальне батьківство» і «Чесна платіжка». Усі бажаючі отримали інформаційні матеріали правового характеру системи безоплатної правової допомоги.

Також у межах цього заходу представник територіального управління юстиції Ірина Жмака ознайомила громадян з процедурою розгляду справ Європейським судом з прав людини. Роз’яснила підстави і строки звернення до суду, категорії справ та коло суб’єктів, які можуть подавати скарги до Європейського суду з прав людини. Акцентувала увагу на тому, що відповідно до пункту 7 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, засуджені до покарання у виді позбавлення волі, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
По завершенню заходів, працював дистанційний консультаційний пункт. За правовою допомогою звернулися дві особи, які отримали роз’яснення з питань правового регулювання спадкування за законом та порядку визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.