назад

Про актуальні питання сьогодення говорили за круглим столом

119 липня в Херсоні пройшов круглий стіл на тему: «Процедура по ідентифікації та забезпеченню захисту та допомоги постраждалим від торгівлі людьми, дітям без супроводу, особам з дітьми, які перебувають у кризовій ситуації і особам без громадянства».

Участь у заході взяли експерти Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні та Молдові, представники Херсонської облдержадміністрації, соцзахисту, ГТУЮ у Херсонській області, активісти ГО «Херсонський обласний центр «Успішна жінка», ГО «Верітас» (м.Одеса).

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва також не залишилась байдужою до цих важливих питань.

Торгівля людьми, на жаль, продовжує лишатись актуальною проблемою сьогодення. Належна координація зусиль центральних та місцевих органів влади, а також обмін досвідом з іноземними державами є важливим елементом у виявленні, розкритті та попередженні злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

Слід сказати, що за оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), в Україні, починаючи з 1991 року, жертвами торгівлі людьми стали близько 160 тис. осіб. У минулому році від такого злочину постраждали 1 тис. 256 українців.

2

Про стратегію взаємодії національних систем перенаправлення (НСП) України та Молдови, а також позитивний досвід і виявлення складнощів у ідентифікації та наданні допомоги в реінтеграції постраждалих від торгівлі людьми, дітей без супроводу, осіб, які перебувають у кризовій ситуації, осіб без громадянства розповіли експерти Місії МОМ в Молдові.

Представники Агентства державних послуг Республіки Молдова, Головних управлінь ДМС акцентували увагу на міждержавному співробітництві і взаємодії органів міграційної служби, міністерства юстиції і консульських установ з надання правової допомоги в оформленні (відновленні) документів, при документуванні осіб без громадянства, при встановленні належності до громадянства і в легалізації документів.

3

Про актуальні питання попередження торгівлі людьми, стратегію виявлення, ідентифікації повернення громадян Молдови відповідно до змін Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» повідомили представники Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Як функціонує система БПД на Херсонщині розповіла Марина Єлисєєва. Вона пояснила, що право на первинну правову допомогу мають усі без винятку громадяни незалежно від соціального статусу і доходів. Але вторинну правову допомогу отримують лише певні категорії громадян відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», і з січня 2018 року до цієї категорії додались й постраждалі від домашнього та ґендерно зумовленого насильства, діти тощо.

4

Як зазначила керівник Регіонального центру, є три поширених види торгівлі людьми – трудове, сексуальне рабство і примусова вагітність, головна мета яких – одержати дохід.

Жертвами торгівлі людьми найчастіше стають чоловіки працездатного віку або особи з явними ознаками інвалідності, без постійного місця проживання та інші вразливі категорії громадян. У групі ризику – й постраждалі від домашнього насилля.

Керівник відділу БЗПТЛ ГУНП в Херсонській області Василь Десятник розповів, що торгівля людьми, на жаль, існує не тільки за кордоном, але і в Україні. Якщо брати Херсонську область, то за минулий рік на Херсонщині виявлено 28 повністю підтверджених фактів торгівлі людьми: з них 11 осіб були втягнуті в злочинну діяльність, п’ятеро – піддавалися сексуальній, дев’ятеро – трудовій експлуатації, одну людину примушували жебракувати. Серед цих постраждалих є три дитини: дві дитини постраждали від трудової експлуатації, одна – від примусу до жебракування.

Слід сказати, що торгівля людьми, яка включає акт вербування, перевезення, передачу, приховування або утримання людини шляхом загрози або сили, інші форми примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою або уразливістю положення з метою експлуатації, є злочином проти людяності.

Обговорення пройшло у форматі двостороннього діалогу, було змістовним і корисним, вкотре привернувши увагу громадськості.

Для осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, нагадуємо, що на базі ГО «Ла Страда-Україна» функціонують дві гарячі лінії.

Національна дитяча гаряча лінія

працює за безкоштовним номером 0 800 500 255 (зі стаціонарного телефону) та безкоштовним коротким номером 116 111(з мобільних) по буднях з 12:00 до 20:00 та в суботу – з 12:00 до 16:00.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації

працює за безкоштовним номером 0 800 500 355 (зі стаціонарного телефону) та безкоштовним коротким номером 116 123 цілодобово.