назад
24.09.18

Про алгоритм встановлення факту родинних відносин розповідає фахівець Вільногірського бюро правової допомоги

42085932 2348298585185322 8245546994467078144 nОдна з поширених проблем, з якою громадяни звертаються до фахівців системи безоплатної правової допомоги – це встановлення факту родинних відносин. У теорії права родинні відносини – це кровний зв’язок між людьми, з наявністю якого закон пов’язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов’язків. Отже дане питання актуальне при вирішенні багатьох правових проблем – таких як право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Саме на цю актуальну тему днями спілкувалась Наталія Савчук, головний спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги, з колективом дитячої музичної школи. А саме, правник розкрила такі питання, як порядок та підстави встановлення факту родинних відносин.

Так, фахівчиня розповіла, що для того щоб остаточно впевнитись у допустимості судового встановлення факту родинних відносин потрібно звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану. Потім слід підготувати позовну заяву та сплатити судовий збір в розмірі 0.2% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Позовна заява про встановлення факту родинних відносин повинна відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, зокрема в заяві повинно бути зазначено:

–         який факт заявник просить встановити та з якою метою;

–         причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

–         докази, що підтверджують факт родинних відносин.

Також до заяви можуть додаватися: докази, довідки та пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини про родинні відносини.

Після винесення рішення суду про встановлення факту родинних відносин, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Тобто, рішення суду про встановлення родинних відносин не може бути підставою для внесення виправлень, змін чи доповнень в актовий запис, видачі заявнику нового паспорта.

Наприкінці зустрічі з колективом музичної школи Наталія Савчук розповіла про діяльність системи безоплатної правової допомоги, роботу бюро та основні напрямки загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я маю право!”.

Вільногірське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год.п’ятниця з 8.00 год. до 16.45 год.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).