назад

27938914 1624287850950130 1966576881 n

Нещодавно працівник Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Юрій Франків взяв участь у роботі мобільного консультаційного пункту в Комунальній установі Тернопільської обласної ради «Петриківський обласний геріатричний пансіонат». Захід проводився спільно з Головним територіальним управлінням юстиції в Тернопільській області в рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Юрій Франків розповів колективу та вихованцям установи про можливість отримання безоплатної правової допомоги, на яку вони мають право згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Працівників пансіонату цікавили питання щодо укладення договору довічного утримання. Зокрема, що являє собою цей договір, який порядок та наслідки його укладення.

ВАЖЛИВО  ЗНАТИ

Відповідно до  ст. 744 Цивільного кодексу України за договором довічного утримання одна сторона передає другій стороні у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та  доглядом довічно. Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Згідно зі ст. 746 Цивільного кодексу України з відчужувачем у договорі довічного утримання може бути фізична особа незалежно від її віку та стану здоров’я. Набувачем – повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа.

Відповідно до ст. 749 ЦК України у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. Набувач зобов’язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду).

Крім цього, фахівець місцевого центру роз’яснив обов’язки набувача за договором довічного утримання.

Довідково: при порушенні їх прав вони можуть звернутись до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД (м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7) з відповідним зверненням та отримати юридичну допомогу.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).