назад

12715303 449974328526862 9197644884990441252 n

Учні Кременецького професійного ліцею дізналися про рівний доступ до системи безоплатної вторинної правової допомоги та пільги на які мають право діти-сироти і діти учасників бойових дій.

17 лютого, 2016 року в .о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевого центру Ярослав Лис, головний спеціаліст відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк спільно із завідуючою Кременецької міської бібліотеки для дорослих – Іванною Трачук та провідним бібліотекарем Тетяною Лябіховою провели виховну годину з учнями Кременецького професійного ліцею, за участі заступника директора з виховної роботи Світлани Шмулик.

У ході виховного заняття Ярослав Лис розповів ліцеїстам про рівний доступ  громадян до системи безоплатної вторинної правової. Зокрема, особливу увагу приділив дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, безпритульним дітям, дітям, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї (ст.14 Закону Про безоплатну правову допомогу). Також, молоді  залишені інформативні буклети про безоплатну правову допомогу з координатами центру.

Під час спілкування з учнями Ірина Бурченюк розповіла про адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність, яка застосовується до неповнолітніх за вчинення правопорушень,ознайомила з  правами та правилами поведінки громадян при затриманні працівниками правоохоронних органів. Учням навчального закладу роз’яснили перелік пільг, на отримання яких мають право діти-сироти, а також діти учасників бойових дій. Особливу увагу звернули на те,що для отримання освіти зазначеній категорії дітей  надається допомога у вигляді повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, соціальні стипендії,  також – безкоштовне забезпечення підручниками,  безкоштовний доступ до мережі Інтернет, систем баз даних у державних і комунальних навчальних закладах, безкоштовне проживання в гуртожитку та інше (Закон № 425-VIII, щодо державної підтримки учасників бойових дій, їх дітей та дітей переселенців).

Крім того, Тетяна Лябіхова розповіла ліцеїстам про діяльність клубу правових знань ”Закон і Ти”, що заснований спільно міською бібліотекою для дорослих і Кременецьким професійним ліцеєм та запросила присутніх долучатися до його роботи.

За підсумками відвідування представників місцевого центру Кременецького ліцею  досягнуто домовленості про створення у приміщенні навчального закладу виїзного консультаційного пункту.

Нагадуємо, що Кременецький місцевий центр з надання вторинної безоплатної правової допомоги знаходиться за адресою вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Також уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).