назад

14102361 514076538783307 990596480600222797 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 22 серпня 2016 року прийняли участь у семінарі для осіб, демобілізованих із зони АТО який проходив у Тернопільському обласному центрі зайнятості.

Участь у заході взяли директор Тернопільського місцевого центру Юрій Гордєєв та головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Діана Базан.

Юрій Гордєєв розповів про те, що собою являє безоплатна правова допомога, які категорії громадян можуть нею скористатися, куди звернутися для отримання якісної консультації з правових питань. Присутніх зацікавило питання, як швидко  центр правової допомоги призначає адвоката, у разі такої необхідності та чи є у заявника можливість змінити адвоката. Директор на це пояснив, що упродовж 10-ти днів з дати звернення особи з усіма необхідними документами центр повинен прийняти рішення про призначення адвоката, який вестиме справу або надати обгрунтовану відмову. А за заявою клієнта, у випадку відмови від наданого центром адвоката, здійснюється заміна на іншого. Ще одним із болючих питань, яке турбувало демобілізованих, є їх право на землю та житло. Юрій Гордєєв розповів, що для отримання земельної ділянки потрібно звертатися до уповноважених органів (згідно з приналежністю обраної ділянки): для отримання ділянок із земель комунальної власності — до сільських, селищних, міських рад; для отримання ділянок із земель державної власності — до районних держадміністрацій; для отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення – до Центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин. Також роз’яснив, який пакет документів слід для цього надати. Для отримання житла потрібно звернутись до органу, що здійснює зарахування на квартоблік із заявою щодо взяття на квартирний облік, у якій зазначити про право першочергового одержання жилих приміщень.

Наприкінці присутнім роздано інформаційні буклети із корисною інформацією стосовно пільг учасникам бойових дій та особам прирівняних до них, забезпечення учасників бойових дій ліками та лікарськими засобами, а також детальною інформацією як реалізувати своє право на землю і житло.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).