назад
04.02.19

Про безпеку в Інтернет просторі говорили з учнями Полтавського професійного ліцею

viber image0402

5 лютого світова спільнота відзначає День безпечного Інтернету. Захід запроваджено за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe з 2004 року та відзначається у вівторок другого тижня лютого. День безпечного Інтернету має на меті досягнення об’єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області вирішив також долучитися до проведення такої акції та ініціював проведення в місті Тижня інформування з безпеки в Інтернеті.

4 лютого 2019 року, для учнів Полтавського професійного ліцею провели інтерактивний захід щодо безпеки в Інтернет просторі.

Під час заходу учні дізналися про безпеку в Інтернет просторі, їх захист, зокрема від кібербулінгу, сексуальних ризиків в Інтернеті.

Заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко розповіла алгоритми дій про те, щоб не потрапити у таку ситуацію та як себе поводити в соціальних мережах, про юридичну відповідальність за розповсюдження відео інтимного характеру в Інтернеті.

«Спілкування з незнайомцями в Інтернеті може завжди нести небезпеку, тому краще спілкуватися зі знайомими вам у реальному житті людьми. Також ви можете закрити від незнайомців свою сторінку у соціальних мережах та список друзів; не пишіть номер школи, в якій ви навчаєтеся; не надсилайте незнайомцям з Інтернету і у приватних повідомленнях свою адресу та номер телефону», – розповіла фахівчиня Регіонального центру.

За словами Юлії Козаченко розповсюдження та виготовлення порнографічної продукції на території України є кримінально карним діянням, за що передбачена відповідна стаття 301 Кримінального кодексу України. Якщо ж на фото- або відеоматеріалах зображення дитини (особи до 18 років), — така продукція може вважатися дитячою порнографією, за розповсюдження якої особа, причетна до цього, буде засуджена до 12 років позбавлення волі.viber image80402

Захід пройшов в інтерактивній формі, де учні обговорили тематику, попрацювати в групах та отримати цікаву та корисну інформацію щодо безпеки в Інтернет просторі.

Додатково повідомляємо, що діє національна гаряча лінія із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 116 123.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.