назад
14.05.18

Про державну допомогу одиноким матерям говорили у м.Прилуки

Фото016410 травня 2018 року з метою розвитку мережі партнерів та налагодження співпраці головний спеціаліст Прилуцького бюро правової допомоги Дмитро Диміч провів робочу зустріч із працівниками відділу з питань трудових відносин Управлінням соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації.

В ході зустрічі були обговорені питання порядку, процедура нарахування та перерахунку державної допомоги одиноким матерям.

Відповідно до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, допомога одиноким матерям залежить від середньомісячного доходу сім’ї. Тобто, самотня мама може претендувати на допомогу тільки, якщо на одного члена сім’ї припадає сума, яка не перевищує прожитковий мінімум (станом на 1 січня – 1700 грн.) Законом встановлено, що членами сім’ї є вона сама та її діти. Доходи батьків та інших осіб, які спільно проживають з нею в одному будинку/квартирі, не впливатимуть на середньомісячний дохід сім’ї одинокої матері.

Одинока мати може отримувати соціальні виплати на всіх своїх дітей або тільки на одного, декількох чи взагалі не отримувати. При цьому, таке законодавче регулювання виплат сім’ям з дітьми має неоднозначні наслідки.

З одного боку, певна категорія жінок буде отримувати допомогу у значно більшому розмірі, ніж це було раніше. Так, раніше жінки отримували від держави допомогу у розмірі не менше 30% від прожиткового мінімуму. Окрім того, існував збільшений розмір адресної допомоги — тим мамам, які отримували низькі доходи. Наразі, якщо жінка не має доходів, то отримує допомогу у розмірі 100% від прожиткового мінімуму.

З іншого боку, третина жінок, що отримували допомогу на дитину, наразі позбавлені права на виплати. У діючій редакції закону “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” відсутня норма про те, що всі одинокі матері, незалежно від статків, мають право на щомісячну виплату.

Максимальний розмір дитячої допомоги для одиноких матерів у 2018 році дорівнює прожитковому мінімуму для дітей відповідних категорій у випадку, якщо родина не має ніяких доходів. Якщо дохід є, то необхідно із вказаної суми відрахувати середньомісячний дохід у розрахунку на одну особу. Середньомісячний дохід за дітей віком від 18 до 23 років необхідно порівнювати з прожитковим мінімумом для працездатних осіб.

Розмір дитячої допомоги для одиноких матерів у 2018 році:

56нг6756443

На завершення Дмитро Диміч залишив інформаційні буклети системи БПД та «Я маю право !» із зазначенням контактних номерів та адреси Прилуцького бюро правової допомоги для подальшого розповсюдження.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Прилуцького бюро правової допомоги за адресою: м. Прилуки, вул. Гімназична, буд. 94 або зателефонувати (04637) 5-07-70 чи (04637) 5-03-43. Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.