назад

17354698 1315445055167746 1786341594 n

9 березня 2017 року представники Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Булава та Петро Гуменюк провели  зустріч-інформування з працівниками  управлінням праці та соціального захисту населення Кременецької міської ради. Цього ж дня  фахівці місцевого центру Наталія Бобрик та Ірина Бурченюк провели правопросвітницький захід у відділі освіти Кременецької міської ради.

Присутні зверталися з питаннями, що стосувалися галузі договірного права та пенсійного забезпечення.

Одну з громадянок цікавило питання оформлення договору довічного утримання (догляду).

17360720 1315445165167735 1071457336 n

ВАЖЛИВО

За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно,  яке  має значну цінність,  взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно (стаття 744 Цивільного кодексу України).

Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Договір довічного утримання  (догляду),  за  яким передається набувачеві у власність нерухоме майно,  підлягає державній реєстрації  (стаття  745  ЦК). У випадку недодержання встановленої форми укладення договору довічного утримання (догляду) він вважається недійсним.

Момент виникнення прав та обов’язків між сторонами, передбачених договором утримання (догляду), настає з нотаріального посвідчення договору. У цей момент також виникає і право власності у набувача щодо майна,  яке йому передасться за  договором,  окрім нерухомого майна,  виникнення  права  власності щодо якого чинне законодавство пов’язує з державною реєстрацією правочину (ст. 334 ЦК). Право власності на майно,  яке підлягає державній реєстрації,  повинно бути зареєстровано у відповідних державних органах, про що у договорі здійснюється відповідний запис.

Крім, того фахівці місцевого центру роз’яснили щодо отримання пенсії матерям інвалідів з дитинства. Так, згідно з п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове  державне  пенсійне страхування», матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Відповідно до  Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (затвердженого Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846) при призначенні пенсій матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку — на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.

Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.