назад
03.04.19

Про доступ осіб з обмеженими можливостями до безоплатної правової допомоги.

Основним законом, який забезпечує в нашій державі соціальний захист інвалідів є Закон «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 12 березня 1991 р. № 875-12. Він визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя.

Саме про це, а також про можливість отримання даною категорією громадян безоплатної правової допомоги говорила фахівець Канівського бюро правової допомоги Ірина Танана, під час інформаційної зустрічі з працівниками управління соціального захисту населення виконавчого комітету Канівської міської ради, яка відбулася 28 березня 2018 року.

   В ході розмови було зазначено, що згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу» інваліди, які отримують пенсію або допомогу, яка призначається замість пенсії у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб мають право на безкоштовну вторинну правову допомогу зокрема, на: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів у судах, інших органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

   Ірина Танана повідомила перелік документів, які необхідно подати до бюро особам з особливими потребами, для отримання БВПД, а також розповіла про можливість, вразі необхідності, отримання такої допомоги адресно, за місцем проживання громадянина.

О крім цього під час бесіди працівник бюро розповіла про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізовується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Метою якого є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві.

  Зустріч відбулася у теплій атмосфері. Учасники заходу задавали свої питання, ділилися проблемами, були вдячні за надані поради. Кожен з присутніх отримав інформаційні буклети.

   За результатами зустрічі, досягнуто згоди щодо поширення інформаційних матеріалів про безоплатну правову допомогу, продовження співпраці та проведення спільних зустрічей, інших заходів тематичного характеру.