назад
17.05.17

Про дотримання гендерної політики та проведення роботи щодо протидії торгівлі людьми говорили під час Міжвідомчої координаційної ради у Полтаві

DSC 0147

17 травня 2017 року у м. Полтава відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та протидії насильства у сім”ї, яка діє при Полтавській обласній державній адміністрації. Захід спрямований на обговорення результатів роботи всіх державних та недержавних інституції Полтавщини, діяльність яких направлена на запобігання та протидію торгівлі людьми та пошук нових шляхів для вирішення цієї проблеми у регіоні.  

На засіданні були присутні члени Міжвідомчої координаційної ради, представники структурних підрозділів Полтавської обласної державної адміністрації, об’єднаних територіальних громад області, громадських організацій та інших установ, які працюють над проблемою гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на Полтавщині. Участь у заході взяла й заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Полтавській області Юлія Козаченко.

Відкрила захід Наталія Шкоденко, заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської обласної державної адміністрації— начальник відділу у справах сім’ї та молоді, яка поінформувала присутніх про роботу, що проводилася відділом щодо протидії торгівлі в регіоні, зазначила про тісну співпрацю з громадськими організаціями.DSC 0143

«Неможливо недооцінювати вклад громадських організацій при роботі з потерпілими від протидії торгівлі людьми, адже про таку проблему люди  досить часто замовчують, соромлячись того, що опинилися в таких обставинах. В таких випадках їм простіше звертатися до осіб, які були в таких ситуаціях, адже це дозволяє довіритися і розказати про свої проблеми. В таких організаціях їх не просто почують, підтримають, а й допоможуть, як морально, так і матеріально. Робота психологів громадських організацій дозволяє нам, як представникам органів влади, надалі працювати з такою категорією осіб, які значно краще йдуть на контакт» – зазначила Наталія Шкоденко.

З вітальним словом до присутніх також звернулася асистент програми протидії торгівлі людьми представництва Міжнародної організації з міграції Анна Карелина, яка акцентувала на проведенні просвітницької роботи щодо попередження торгівлі людьми, співпраці всіх структур, які працюють над вирішенням цього питання.

Під час заходу присутні розглянули питання щодо реалізації обласної програми реалізації молодіжної політики, підтримки сім”ї та забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на 2015-2019 роки в 2016 році в частині, що стосується питань протидії торгівлі людьми.

         Представник благодійної організації «Світло надії» Ольга Гришко розповіла присутнім про результати роботи благодійної організації, що стосується протидії торгівлі людьми, зокрема, повідомила про роботу щодо проведення навчань, тренінгів,  підписання меморандумів, інформування про свою діяльність через ЗМІ, зйомки соціальних роликів, підготовку та розповсюдження методичних матеріалів, надання матеріальної допомоги сім”ям та особам, які постраждали від торгівлі людьми.

 «З 01 липня у місті Полтава за ініціативи благодійної організації «Світло надії» відбудеться відкриття Кризового центру для жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах, в тому числі і постраждалих від торгівлі людьми та насильства в сім”ї. Заклад знадний прийняти 50 жінок, які можуть перебувати у ньому протягом 6 місяців та отримають відповідну допомогу фахівців» – повідомила  заступник виконавчого директора БО «Світло надії».  

«Ми готові до співпраці з представниками громадськості, брали участь у відповідних навчаннях, адже ця діяльність сприятиме захисту жителів наших громад від торгівлі людьми. Наші фахівці зможуть працювати з жертвами торгівлі людьми» – повідомив голова Білоцерківської об’єднаної територіальної громади Великобагачанського району  Іван Лещенко.

 Крім того, представники об’єднаних територіальних громад розповіли про активну просвітницьку роботу, яка проводиться спільно з навчальними закладами щодо інформування у напрямі протидії торгівлі людьми та насильства у сім’ї та активно підтримали пропозиції щодо проведення відповідних навчань працівників, які займаються питанням сім”ї та молоді у відповідних територіальних громадах.

 Фахівець Регіонального центру повідомила учасників про те, які послуги надає система безоплатної правової допомоги області та яким чином громадяни можуть ними скористатися.

«Система безоплатної правової допомоги є соціальною програмою Уряду та спрямована на захист соціально вразливих категорій населення, якими також являються жертви торгівлі людьми. Крім того, клієнтами фахівців системи безоплатної правової допомоги є також діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, що є відповідним піклуванням з боку держави і забезпечує даній категорії осіб право на захисту у суді, складання документів процесуального характеру.» – повідомила Юлія Козаченко.DSC 0145

Фахівець Регіонального центру повідомила, що структура системи безоплатної правової допомоги області  складається з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який здійснює захист прав громадян у кримінальному процесі. Чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський  місцеві центри  з надання БВПД) надають первинну (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та  адміністративних справах та 23 бюро правової допомоги, надають юридичні консультації та забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції, що дає можливості отримати юридичні консультації у всіх куточках нашої області. 

Також Юлія Козаченко презентувала методичні матеріали, що стосуються діяльності системи БВПД області та контактів Регіонального, місцевих центрів  з надання БВПД та бюро правової допомоги.DSC 0146

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні