назад
07.03.19

Про ґендерну рівність напередодні свята 8 Березня інформували фахівці системи БПД Сумщини

OkM 190304  01Дискримінація за ознакою статі у сфері праці, у розміщенні рекламної продукції є неприпустимою в цивілізованих європейських країнах. Про права як жінок, так і чоловіків у нашій державі упродовж тижня наголошували під час правопросвітницьких заходів фахівці системи БПД Сумщини.

Із метою підвищення ролі жінок у суспільстві, сприяння соціальному становленню та розвитку жіночої молоді на базі Охтирського місцевого центру з надання БВПД відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Ґендерна рівність та взаємоповага: захист прав жінок». Захід реалізовано спільно з партнерами – комунальною установою «Центр соціальних послуг» Чернеччинської сільської ради.

OkM 190304 03 OkM 190304  02

Обговорено особливості забезпечення принципу ґендерної рівності для поліпшення діючих етичних стандартів у місцевій громаді.

Учасники дійшли висновку про необхідність привернення уваги до загальнолюдських прав жінок, а також необхідно висвітлювати випадки порушення прав на підставі ґендеру.

По завершенню обговорено питання співпраці щодо підвищення рівня правової освіти населення, соціальної підтримки жіночої молоді, ґендерної проблематики, захисту жінок від насильства, захисту материнства в Україні.

OkM 190304 05Окрім цього, правниця Охтирського місцевого центру Марина Лапоног під час радіоефіру «Хвилинки з юристом» розповіла про ґендерну рівність чоловіків та жінок та проінформувала про пільги для багатодітних сімей.

OkM 190305  04Жінки в Україні мають рівні можливості з чоловіками, було б бажання і здібності їх втілити – така думка декларується досить часто. Втім реалії дуже часто зовсім інші: українки досі зазнають дискримінацій за ознакою статі. Про рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для реалізації у всіх сферах життєдіяльності суспільства розповідали на семінарі з ґендерних питань фахівчині Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак та Олена Ярем.

SuM 190307 01 1Захід відбувся на базі Сумського місцевого центру зайнятості. Під час зустрічі окреслені найпоширеніші порушення прав жінок у нашій країні: саме жінки найчастіше стають жертвами домашнього насильства, отримують меншу в порівнянні з чоловіками заробітну платню, мають меншість у владі, часто стають заручницями стереотипів («жінка-берегиня», «господарка», «жіночі справи» тощо). Слухачів ознайомили з основними аспектами загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розповіли про порядок звернення за безоплатною правовою допомогою у разі необхідності.

SuM 190307 01 2Рівноправна участь жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства та держави є важливою умовою й гарантією утвердження демократії в Україні. Ґендерна рівність займає центральне місце в системі прав людини та серед цінностей Організації Об’єднаних Націй (ООН). Одним з фундаментальних принципів Статуту ООН, який було прийнято світовими лідерами у 1945 році, є «рівні права чоловіків та жінок», а також захист та просування прав жінок, як відповідальність кожної держави. Головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела семінар для осіб, які перебувають на обліку в Ямпільській районній філії Сумського ОЦЗ на тему: «Ґендерна рівність в Україні».                  

ShM 190307 01«Принцип ґендерної рiвностi закрiплений в Конституцiї України. Стаття 3 Конституцiї закрiплює рiвнiсть чоловiкiв та жiнок в усiх сферах життя. Окрiм даної норми, ґендерної рiвностi стосуються ст.21, 24, 51. Частина третя ст. 24 Конституцiї України безпосередньо присвячена подоланню дискримiнацiї стосовно жiнок в Українi та наголошує на тому, що рiвнiсть прав жiнок i чоловiкiв забезпечується: наданням жiнкам рiвних з чоловiками можливостей у громадсько-полiтичнiй та культурнiй дiяльностi, у здобуттi освiти та професiйнiй пiдготовцi, у працi та винагородi за неї i так далi. Але вiдповiдно до законодавства лише жiнкам надається можливiсть поєднувати працю з материнством. Законодавчо чоловiки позбавленi такої можливостi. Такий пiдхiд є характерною iлюстрацiєю формального розумiння принципу ґендерної рівності», – поінформувала юрист.                                                           

Після закінчення семінару на базі Ямпільської районної філії Сумського ОЦЗ працював мобільний пункт консультування, під час якого особи мали змогу задати актуальні для них питання та отримати кваліфіковані та обґрунтовані відповіді на них.                                                          

Також присутніх поінформовано про загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!», а також роздані інформаційні матеріали системи БПД.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.