назад

З початку повномасштабного вторгнення російських військових на нашу територію, західні області України, зокрема, Тернопільщина, прийняли значну кількість внутрішньо переміщених осіб. Не зважаючи на те, що кількість ВПО в регіоні поступово зменшується, на сьогоднішній день кількість вимушених переселенців тут становить понад 84 тисячі. Крім проблем з житлом, соціальним та медичним забезпеченням, в людей досить велика потреба у вирішенні правових питань.

З огляду на те, що нормативно-правові акти під час війни постійно змінюються, людям важко розібратися у всіх нюансах національного законодавства. Саме тому, юристи системи БПД Тернопільщини у тісній співпраці з громадськими організаціями активно проводять правопросвітницькі заходи для ВПО, зокрема в місцях їх компактного проживання з метою надання якомога якіснішої правової допомоги.

Вирішення питання із відшкодування компенсації за зруйноване житло наразі є одним із соціально важливих для багатьох українських громадян, які втратили власні домівки та вимушені були переїхати у Тернопільську область. Так, головний юрист Збаразького бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання БВПД Анатолій Козак та консультант Благодійного Фонду «Право на захист» Ілля Федотов провели правопросвітницький захід за участю переселенців, які тимчасово проживають у селі Решнівка Збаразької територіальної громади та надали чіткі інструкції щодо механізму відшкодування втраченої нерухомості.

Фахівці розповіли людям актуальну інформацію, щодо порядку визначення шкоди та обсягу завданих збитків, розповіли про категорії громадян, котрі можуть бути отримувачами компенсації, а також нагадали про порядок подачі повідомлення про завдані збитки, в тому чисті і через застосунок «Дія».

Анатолій Козак підкреслив, що для здійснення виплат компенсацій громадянам, чиє житло було зруйноване під час військових дій, уряд відкрив спеціальний рахунок у Національному банку України, на який зараховуватимуть кошти від фізичних осіб, організацій, компаній, від міжнародних фінансових організацій.

Наразі державні структури та громадські організації намагаються якнайшвидше вирішити питання компенсації збитків за зруйновану нерухомість, щоб люди могли повернутися до нормальних умов життя та роботи. На сьогоднішній день в Україні вже запрацював Фонд відновлення майна і зруйнованої інфраструктури та розроблений алгоритм дій для постраждалих осіб. Але процес відшкодування збитків, завданих майну, може бути тривалим і перш, ніж люди почнуть отримувати реальну компенсацію може пройти не один рік – зауважив головний юрист Збаразького бюро правової допомоги.

Довідково. За майже рік повномасштабної війни сотні тисяч українців залишилися без власного житла внаслідок його знищення чи пошкодження російською армією. Експерти озвучують цифру близько 130 тисяч зруйнованих чи сильно ушкоджених житлових будинків. Якщо потрібна правова допомога, то юристи контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 завжди готові надати вичерпні відповіді.