назад

14511463147365146153214Конвенція про права дитини отримала найбільш широке міжнародне визнання серед усіх документів з прав людини, її ратифікували всі країни світу, за виключенням двох. Конвенція поєднує в одному документі весь спектр прав людини, що мають відношення до дітей.

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права у Теребовлянській загальноосвітній школі №2 в Тернопільській області проведено захід для учнів на тему “Конвенція ООН про права дитини ”.

Керівником Теребовлянського  бюро правової допомоги Вітою Козачинською було роз’яснено присутнім дітям про те що Конвенція про права дитини – це правовий документ міжнародного значення, в якому визначаються права і свободи дітей, які проживають у країнах, що ратифікували дану конвенцію. Конвенція про права дитини – це перший міжнародний документ, якому було присвоєно обов’язковий характер. Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства.

Метою цієї Конвенції є встановлення стандартів для захисту дітей від зневаги та образ, з якими вони стикаються до певної міри щодня в усіх країнах. В ній беруться до уваги різні культурні, політичні та економічні особливості держав. На першому плані в цьому документі стоять інтереси самої дитини. Права, викладені Конвенції, умовно можна поділити на три частини:

Забезпечення: право володіти певними речами, отримувати певні послуги та мати доступ до того й того (мова йде про ім’я та громадянство, медичний догляд, освіту, відпочинок та ігри, опікування інвалідами та сиротами).

Захист: право бути захищеним від дій, що завдають шкоди дитині (наприклад, від розлучення з батьками, залучення до воєнних дій, комерційної чи сексуальної експлуатації, фізичного чи психічного знущання).

Участь: дитина має право бути почутою, коли приймають рішення, що стосується її життя. Підростаючи, дитина повинна мати дедалі більше можливостей брати участь у житті суспільства, готуватись до самостійного життя (наприклад, користуватися свободою думки та слова, вибору культури, релігії та мови).

Це лише деякі з причин, через які кожному важливо знати про існування Конвенції, розуміти проголошені у ній права, підтримувати зусилля щодо перетворення їх у реальність для всіх дітей.

У ході спілкування з школярами було обговорено різні правові   питання , які цікавили школярів, а також роздано буклети, які інформують про права дітей.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).