назад
08.09.17

Про легалізацію трудових відносин говорили у Ніжинському міськрайонному центрі зайнятості

Центр зайнятості107 вересня 2017 року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання безробіттю, працівники Ніжинського місцевого центру з надання БВПД провели семінар «Легалізація трудових відносин» для осіб, що перебувають на обліку центрі зайнятості.
Під час семінару Олександр Старчак (начальник відділу правової інформації та консультацій) та Олена Іванова ( начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД) розповіли присутнім про переваги офіційного працевлаштування в Україні та за кордоном.

Легальна зайнятість – це захист соціальних та трудових прав та гарантій громадян. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток , передбачених Законом України. Нелегальні працівники не мають права на оплату листка непрацездатності, втрачають трудовий стаж. Відсутність страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком.

Працівник, який погодився працювати нелегально, не зможе захистити свої права: право на нормальні умови роботи та проживання, право на відпочинок, вихідні, право на виплати в разі втрати працездатності. Окрім того, заробітна плата нелегального працівника буде значно меншою. На жаль, деякі з українських громадян стають жертвами зловживань у галузі трудових відносин як в Україні, так і за кордоном через необізнаність.

Слід пам’ятати, щоб уникнути проблем із працевлаштуванням за кордоном, необхідно дотримуватися наступних порад: варто отримати якомога більше інформації про країну, куди збираєтесь від’їжджати: звичаї, традиції, релігію тощо; з’ясувати адресу українського представництва (консульства); бути готовими у будь-який момент захистити свої права; мати повну інформацію про майбутню роботу та умови життя за кордоном. Не варто довіряти яскравим картинкам та розповідям про майбутню роботу, слід перевірити інформацію про роботодавця та вид запропонованої роботи; треба обов’язково укладати трудовий договір чи контракт.Центр зайнятості 2

По завершенні учасники семінару отримали інформаційні матеріли правової тематики, а також буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?» із зазначенням контактних телефонів та адресою розміщення Ніжинського місцевого центру з надання БВПД.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.