назад

Про легалізацію трудових відносин говорили у Талалаївському та Ічнянському районах

ТалалаївкаПротягом серпня 2017 року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання безробіттю, працівники Талалаївського та Ічнянського бюро правової допомоги провели семінари «Легалізація трудових відносин» у місцевих центрах зайнятості.
Під час семінарів головні спеціалісти Талалаївського та Ічнянського бюро правової допомоги Аліна Кошка (17.08.2017р.) та Олена Кисиленко (04.08.2017р.) розповіли присутнім про переваги офіційного працевлаштування.

Легальна зайнятість – це захист соціальних, трудових прав та гарантій громадян. Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, тобто – можливість заробляти собі на життя роботою, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток, передбачених Законом України «Про відпустки». Нелегальні працівники не мають права на оплату листка непрацездатності, втрачають трудовий стаж. Відсутність страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком.ічня

Потрібно застерегти і роботодавців від протиправних дій. Адже використання нелегальної робочої сили, відсутність чи несвоєчасне реєстрація трудових договорів між роботодавцем та найманим працівником є порушенням законодавства про працю і передбачає адміністративну відповідальність – накладання штрафу у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Окрім того, встановлена кримінальна відповідальність за не укладання трудових договорів із найманими працівниками та грубе порушення законодавства про працю ( ст.172 Кримінального кодексу України ), за умисне ухилення від сплати податків ( ст. 212 Кримінального кодексу України ).

Через відсутність підтверджуючих документів в разі трудового спору з роботодавцем неоформлені належним чином працівники не в змозі підтвердити свої права в судовому порядку. З цього приводу наявні звернення громадян із проханням допомогти у скрутній ситуації, пов’язаній із затримкою виплати заробітної плати чи відмовою у виплаті заробітної плати, виплатами допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві та з інших питань, пов’язаних з захистом своїх конституційних прав.

Для суспільства поширення такого явища, як не укладені належним чином трудові відносини, призводить до :
– ненадходжень податків до місцевих бюджетів, які б направлялись на добробут громади, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів, міст тощо;
– нестабільності та невпевненості у майбутньому громадян (відсутність належного розміру пенсій, інших соціальних виплат);
– ненаповненню фондів соціального страхування, призводить до надмірного навантаження на них.

За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73), а також до Ічнянського бюро правової допомоги (м.Ічня, вул.. Воскресінська, буд. 26, телефони (04633)2-18-17) Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.