назад
25.05.18

Про напрацювання та орієнтири у подальшій роботі з питань протидії насильства у сім”ї говорили у Полтаві

33579947 127882968084508 3332077031721533440 o

24 травня 2018 року у Полтаві відбувся круглий стіл на тему: «Попередження та протидія домашньому насильству в Полтавській області: висновки та орієнтири дій щодо взаємодії між правоохоронними органами, громадянським суспільством та іншими суб’єктами права», в якому взяв участь перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа.

 

Захід мав на меті започаткувати дискусію між правоохоронними органами та іншими суб’єктами права з метою попередження та боротьби з домашнім насильством та підвищення ефективності реагування на його випадки, сприяти посиленню взаємодії між правоохоронними органами, громадянським суспільством   Захід зібрав учасників із числа представників ГУНП в Полтавській області, організації громадянського суспільства , які імплементують проекти з подолання домашнього насильства ( включаючи гендерно зумовлене домашнє насильство), представники прокуратури Полтавської області, управління освіти та охорони здоров’я, соціальні служби, управління у справах сім”ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації.

З вітальним словом до учасників звернувся представник консультативної місії Європейського Союзу Бернд Райман, який наголосив на важливості подолання такого негативного явища в українському суспільстві та консолідацію всіх державних та недержавних інституції у цьому напрямі.

Круглий стіл був поділений на три сесії. Під час першої сесії представники ГУ НП у Полтавській області ділилися своїм досвідом щодо реалізації в області Закону України « Про запобігання та протидію домашньому насильству», розповіли про кількісні показники таких звернень, форми та методи профілактичної роботи.33312934 127883421417796 3916860288183304192 o

Микола Лахижа розповів учасникам заходу про можливості доступу до правової допомоги такої категорії насильства як жертви домашнього насилля.

«07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Тобто відтепер дані категорії осіб отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава» -, додав він.

За словами першого заступника директора Регіонального центру окрім надання безоплатної правової допомоги такій категорії населення, фахівцями системи безоплатної правової допомоги області також здійснюється робота щодо інформування громадян про права, механізми їх захисту під час правопросвітницьких заходів та виступів у ЗМІ. Під час засідання другої сесії учасники зібрання ознайомилися з досвідом протидії насильства у сім” ї з досвіду таких країн як Чехія, Швеція та Литва. Про це їм розповіли представники консультативної місії Європейського Союзу.

Про міжвідомчу взаємодію у боротьбі проти домашнього насильства, заходи щодо покращення реагування на такі випадки, напрацювання шляхів взаємодії обговорили учасники круглого столу під час третьої сесії.

Захід пройшов у форматі жвавого спілкування, обговорення, робот и у групах і дав кожному з учасників неоціненний практичний досвід та цікаві та корисні знайомства з партнерами.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.