назад

Про наслідки порушення вимог Кримінального кодексу України говорили з дітьми представники Роздільнянського місцевого центру

probaciya 2Нажаль, інколи ми чуємо по телевізору або ж від знайомих не дуже приємну інформацію щодо жорстокості підлітків та вчинення неповнолітніми особами злочинів, за які суд виносить вирок у вигляді позбавлення волі на певний строк. 

28 березня 2018 року в приміщенні Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та з метою попередження вчинення повторного злочину неповнолітніми суб’єктами пробації та попередження їх про застосування такої санкції, як позбавлення волі, відбувся семінар на тему: «Зупинимо злочинність разом!».

Спікерами заходу виступили спеціалістка Роздільнянського місцевого центру Олена Гун та начальниця Роздільнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області Тетяна Дідух.


В заході взяли участь неповнолітні особи, які вчинили злочин вперше, і яким було призначено покарання, не пов’язане з позбавленням волі.


В ході семінару вони дізналися про кримінальну відповідальність неповнолітніх, у т.ч. про вік, з якого настає відповідальність та види санкцій, що застосовуються до неповнолітніх осіб, які порушують норми Кримінального кодексу України.

Крім того, учасники заходу були ознайомлені з таким видом санкцій, як позбавлення волі – найтяжчим покаранням за злочин.


probaciya 1

 

Строк позбавлення волі неповнолітньому при вчиненні повторно злочину невеликої тяжкості не може перевищувати одного року і шести місяців, строк позбавлення волі неповнолітньому за злочин середньої тяжкості не повинен перевищувати чотирьох років, за тяжкий злочин – семи років, за особливо тяжкий злочин – десяти років, а за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним позбавленням життя людини, – п’ятнадцяти років.

Наприкінці заходу присутні подивилися відеоролик, в якому неповнолітні особи, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, розповідають про жахливе життя за гратами.

06 квітня 2018 року в Іванівський ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Б. Дерев’янка фахівці Іванівського бюро правової допомоги провели провопросвітницький захід для учнів школи, на якому були присутні також керівник Роздільнянської місцевої прокуратури Радомир Коваль, прокурор Оксана Гоменюк, працівник Іванівського відділу поліції Марина Фуркалова.

Учням розповіли про негативні наслідки у разі скоєння противоправних діянь, а саме: як такі наслідки можуть у майбутньому відобразись в житті.

Працівники правоохоронних органів розповіли учням про випадки скоєння злочинів неповнолітніми з власного професійного досвіду, а також про місця позбавлення волі для неповнолітніх злочинців та їх умови, в яких засудженні відбувають покарання.

Начальник Іванівського бюро правової допомоги Вадим Почтар розповів школярам про систему безоплатної правової допомоги, завдання, місію та принципи діяльності місцевих центрів та бюро правової допомоги. Він підкреслив, що усі діти можуть отримати правову допомогу, гарантовану Конституцією України та Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Також присутні у рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» отримали інформаційні матеріали.

probaciya 3


probaciya 4


probaciya 5

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів – бюро правової допомоги:

Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9 44 30.

Іванівське бюро правової допомоги: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.