назад

Про наслідки та відповідальність за вчинення булінгу розповідали учням у Роздільній

buling rozd 1Дуже поширеним та небезпечним явищем в шкільному середовищі є булінг. Як впливає булінг в шкільному середовищі на життя та здоров’я дітей? Що потрібно знати батькам про це явище? За що та яку відповідальність несуть вчителі? Відповіді на ці та інші питання разом з працівниками Роздільнянського місцевого центру шукали учні, батьки та вчителі Єреміївської школи.

Після теоретичної частини семінару його учасникам було запропоновано проаналізувати конкретні життєві ситуації, які можуть виникнути в шкільному житті. Учні та батьки майже в усіх запропонованих завданнях змогли знайти випадки булінгу.

18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”.

Фахівці центру розповіли присутнім, скільки доведеться викласти з кишені батькам, якщо їхня дитина цькувала чи знущалася над іншою.

Відтепер вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи буде каратися штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин 

Знущання, вчинені повторно упродовж року після або групою осіб каратимуться штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу.

Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Наприкінці візиту директор центру – Тетяна Кулішова – розповіла батькам та вчителям школи про права, обов’язки та відповідальність учасників освітнього процесу, а також зазначила роль батьків та вчителів у попередженні та розслідуванні фактів булінгу.

По закінченню заходу присутні мали змогу отримати вичерпні відповіді на питання, які їх цікавили.

buling rozd 2

buling rozd 1

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43.