назад

Про національні та міжнародно-правові механізми захисту прав людини йшлося під час лекції 9 грудня 2016 року

9 грудня 2016 року в рамках відзначення Всеукраїнського тижня права заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та 2016 12 13 R1інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Жанна Патєхіна провела лекційне заняття для студентів Чернівецького індустріального коледжу.

Мета заходу – підвищення рівня правової обізнаності, поінформованості про систему прав та способи їх захисту, формування поваги до права та покращення правової культури студентської молоді.

Під час лекції Жанна Патєхіна розповіла присутнім про систему прав, свобод та обов’язків, що визначені Конституцією України, про гарантії прав та свобод, закріплених в Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зобов’язання держави щодо забезпечення та захисту цих прав, використання національних та міжнародно-правових механізмів тощо.

2016 12 13 R2Окремо фахівець системи безоплатної правової допомоги регіону зосередила увагу на питанні розгляду скарг у Європейському суді з прав людини. Зокрема йшлося про юрисдикцію Європейського суду з прав людини, порядок та суб’єктів звернення, особливості застосування судом Конвенції та протоколів до неї, інших міжнародно-правових актів, звернення до національного законодавства, неправових норм та актів, а також винесення судом рішення та його виконання.

Окрім цього, Жанна Патєхіна ознайомила учнів із національною системою захисту прав громадян, розповіла про ідею створення, впровадження та функціонування системи безоплатної правової допомоги, послуги, які надаються громадянам в рамках безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги, роботу адвокатів, які залучаються до надання безоплатної правової допомоги, приклади успішної адвокатської практики та захисту.

Наприкінці заходу було обговорено питання щодо проведення подібних правопросвітницьких заходів в майбутньому, організації виїзних консультаційних пунктів на базі коледжу, інших тематичних заходів за участі спеціалістів системи безоплатної правової