назад

Про недопущення порушення права іноземців на безоплатну правову допомогу говорили юристи і поліцейські

«Незнання закону не звільняє від відповідальності». Чи мають рівні з громадянами України права та обов’язки іноземці та особи без громадянства на ряду з громадянами України? Як представники інших держав можуть захищати свої права в Україні? Яким чином іноземці та особи без громадянства можуть реалізувати своє право на безоплатну вторинну правову допомогу? Ці питання були порушені  під час семінару-наради,  що відбувся  у  Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області.

Іноземці та особи без громадянства, у випадках затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Разом з тим, існує неоднозначність у  тлумаченні вимог законодавства у сфері надання безоплатної правової допомоги ,зокрема, порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, в частині призначення захисника іноземцям та особам без громадянства, затриманим з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, у випадку їх адміністративного затримання .Це, в свою чергу,  може призвести до порушення права  іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на безоплатну вторинну правову допомогу.

«На Рівненщині відсутні факти порушення права іноземних громадян та осіб без громадянства  на безоплатну вторинну  правову допомогу. Разом з тим, існують деякі проблемні питання щодо повідомлення центрів БВПД про затримання таких осіб а також надання їм перекладача » -зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

До спільного заходу, присвяченого темі «Недопущення порушення права іноземців на безоплатну вторинну правову допомогу» долучились не лише юристи Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД Рівненщини але й  Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області Андрій Преподобний, Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Сергій Іллюк, представник відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Інна Березовська.

«З початку року на Рівненщині іноземцями скоєно 27 кримінальних правопорушень. Зокрема: зґвалтування, сексуальне насильство, крадіжки, грабіж, розбій та скоєння ДТП, а  також 6 кримінальних правопорушень вчинені  відносно іноземних громадян» – таку статистику озвучила представник Нацполіції  Інна Березовська.

Відтак, забезпечення дотримання права іноземців та осіб без громадянства, є вкрай актуальним.  Перед учасниками заходу постало два основних завдання: визначити проблемі питання  в наданні БВПД затриманим іноземцям та особам без громадянства і напрацювати спільні пропозиції щодо шляхів їх вирішення.

Окремо присутні обговорили також процедуру інформування Регіонального центру з надання БВПД про факти адміністративного затримання та арешту, можливість іноземців можуть скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу, та залучення до надання БВПД перекладачів.

За результатами семінару його учасниками розроблено рекомендації щодо забезпечення дотримання права на БВПД для  іноземців та осіб без громадянства. Зокрема:

  • затвердити спільним міжвідомчим наказом Нацполіції порядок оформлення затриманих іноземців та осіб без громадянства працівниками поліції і міграційної служби, повідомлення центрів з БВПД щодо захисту таких осіб та порядок їх тримання у тимчасових місцях перебування;
  • створення єдиного реєстру перекладачів ,де передбачити порядок оплати праці останнім.