назад
14.03.17

Про нове у законодавстві щодо волонтерської діяльності розповіли у Третьому дніпропетровському місцевому центрі з надання БВПД

07.03.17Наскільки сприятливим є сьогодні українське законодавство для розвитку волонтерського руху обговорили під час зустрічі 7 березня 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія та керівник громадської організації “Всеукраїнський жіночий батальйон Дніпро” Наталія Коваль.

Едуард Абашія роз’яснив, що «Закон № 246-VIII» від 5 березня 2015 року врегульовує суспільні відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності в Україні. Основним його завданням є забезпечення ефективного регулювання правовідносин, що виникають в процесі провадження волонтерської діяльності, сприяння розвитку волонтерського руху в Україні, підвищення якості надання волонтерської допомоги. Даний закон визначає напрями волонтерської діяльності, уточнює терміни «волонтерська діяльність», «волонтер», знімає обмеження для здійснення волонтерської діяльності організаціями та установами, а також уточнює права та обов’язки волонтерів і організацій та установ, які залучають до своєї діяльності волонтерів. Закон пояснює особливості відшкодування витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги та інших змін, які сприятимуть розвитку волонтерської діяльності.

“Законом також внесено зміни щодо добровільного страхування життя і здоров’я волонтерів на період надання волонтерської допомоги організаціями та установами, які залучають до своєї діяльності волонтерів” – уточнив фахівець центру.

Окрім цього, правник центру зазначив, що наприкінці вересня 2014 року президент підписав Закон №1668-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги” , що звільняє благодійну допомогу для учасників АТО від оподаткування. Даний закон визначає, що суми коштів, отриманих благодійниками – фізичними особами (які внесені до Реєстру волонтерів АТО) на банківські рахунки для надання благодійної допомоги на користь АТО не включатимуться до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб. Крім того, тимчасово (на період проведення АТО) без обмежень включатимуться в інші витрати звичайної діяльності платника податку на прибуток підприємств суми коштів або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення. А також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг згідно з переліком, який визначається Кабінетом міністрів України, добровільно перераховані (передані) для потреб забезпечення проведення АТО.

Наприкінці зустрічі між Третім дніпропетровським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та керівником громадської організації “Всеукраїнський жіночий батальйон Дніпро” Наталією Коваль було підписано Меморандум про співпрацю.                             

Нагадуємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою:  м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: Пн-Пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80; електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).