назад
28.02.17

Про нове в законодавстві

SUM 2017 02 28 informaziya 1У Білопільському районному центрі зайнятості, в рамках співпраці,  відбувся круглий стіл на тему: «Нове в законодавстві». У ньому взяли участь працівники Білопільського районного центру зайнятості та керівник  Білопільського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО.

Він розповів присутнім про ті зміни, які відбулися в законодавстві України нинішнього року. Так, починаючи з першого січня нинішнього року запроваджені фінансові санкції стосовно юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю. За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні, штраф складає трикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, тобто  9600 гривень. Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Передбачені й інші штрафні санкції щодо порушення трудового законодавства.

Що ж до нового у пенсійному забезпеченні окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції, Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО підкреслив: «Згідно внесених змін право на призначення дострокової пенсії за віком мають учасники бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, а також ті, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час участі в АТО, після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок».

Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО також розповів про зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», про земельні відносини у 2017 році, оформлення спадщини, як зареєструвати громадську організацію, тощо.

Також було зазначено, що з нинішнього року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Внесені зміни з метою розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб; осіб, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; осіб, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Крім того, ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» БВПД надається  не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО презентував присутнім інформаційні матеріали про БВПД та відповів на запитання, які їх цікавили.

За більш детальною консультацією та роз’ясненнями можна звертатися до Білопільського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 53, або за  тел. (05443) 9-10-87, 9-10-89.