назад
21.02.18

Про новели у чинному законодавстві розповіли педагогам Полтавського професійного ліцею

IMG 20180220 154203

20 лютого 2018 року, заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко взяла участь у засіданні методичної комісії з виховної роботи педагогічних працівників Полтавського професійного ліцею. Метою заходу було поінформувати педагогів навчального закладу про зміни у чинному законодавстві, які стосуються діяльності навчальних закладів, а саме: про набуття чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та про реалізацію в Україні проекту «Я МАЮ ПРАВО».

«Із прийняттям Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» в Україні нарешті криміналізоване поняття «домашнього насильства» та карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років», – повідомила вона.

        Фахівчиня Регіонального центру повідомила присутнім про те, що відповідно до норм нового Закону значно розширюється коло осіб, які вважаються постраждалими від насильства у сім”ї. Наразі, дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб: подружжя; колишнє подружжя; наречені; мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя); особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти; особи, які мають спільну дитину (дітей); батьки (мати, батько) і дитина (діти); дід (баба) та онук (онука); прадід (прабаба) та правнук (правнучка); вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка); рідні брати і сестри; інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука); діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими; опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням; прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя.IMG 20180220 152341

Крім того, передбачено заборонний припис, що дозволить забезпечити безпеку жертвам домашнього насильства. Терміновий заборонний припис може містити такі заходи:зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Також вона поінформувала, що навчальні заклади також отримали нові повноваження стосовно запобігання та протидії домашньому насильству.IMG 20180220 154208

«Відповідно до новел у законодавстві навчальні заклади проводять роботу щодо запобігання та протидії домашньому насильству; повідомляють не пізніше однієї доби службу у справах дітей, уповноважені підрозділи органів Національної поліції України у разі виявлення фактів домашнього насильства стосовно дітей або отримання відповідних заяв чи повідомлень; проводять інформаційно-просвітницькі заходи з учасниками навчально-виховного процесу з питань запобігання та протидії домашньому насильству, організовують роботу практичного психолога та/або соціального педагога з постраждалими дітьми», – повідомила Юлія Козаченко.

         Окрім того, заступниця начальника відділу розповіла про реалізацію проекту « Я МАЮ ПРАВО!» на теренах Полтавщини, зокрема у системі безоплатної правової допомоги, про роботу Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги як у напрямі надання правової допомоги, так і щодо проведення правопросвітництва в регіоні.

         «Основна мета проекту це підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян шляхом інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб»,- резюмувала вона.IMG 20180220 154148

        Юлія Козаченко також повідомила, що створений офіційний веб-сайт проекту: prаvo.minjust.gov.ua. Крім того, діє сайт проекту, де громадяни зможу ознайомити з основними меседжі проекту, інструкціями, куди звертатися, якщо права громадянина під загрозою; ознайомитися із консультаціями Міністра юстиції України. Також на сайті громадяни можуть знайти інформацію про проект , новини щодо реалізації проекту, ознайомитися з партнерами проекту та контактною інформацією щодо виконавців проекту.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.