назад

Про нові правила нарахування субсидії дізналися жителі села Грозинці

200-1Яких змін набув порядок отримання житлових субсидій у 2018 році? Які наразі умови призначення житлових субсидій? З чого складається сукупний дохід для призначення субсидії та які документи необхідно заповнити? На ці питання 12 вересня 2018 року мали змогу отримати відповідь жителі села Грозинці.

Фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла, що субсидія призначається за зверненням особи:

• на яку відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації місця проживання;
• яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

Як саме обчислюється сукупний дохід для призначення субсидії? Про це розповіла виконуюча обов’язки начальника Хотинського бюро правової допомоги Аліса Петрашишена. Він обчислюється виходячи з доходів (без урахування податку з доходів фізичних осіб), окрім:

• частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
• частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
• одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”;
• державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
• допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
• щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2018 році право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:

• орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;
• особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень;
• володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років (виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами);
• особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;
• боржники з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума двомісячної заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
• власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;
• особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи управління праці соціального захисту населення автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії.

Окрім того, спеціаліст бюро Аліса Петрашишена провела робочу зустріч з головою Грозинецької сільської ради Василем Гавришем щодо порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

200-2

Насамкінець підписали меморандум про співпрацю між Кельменецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Грозинецькою сільською радою. Жителям населеного пункту роздали буклети з контактною інформацією на різну правову тематику та інформацію про проект «Я маю право!».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт. Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.
До фахівців Хотинського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Хотин, вул. О.Кобилянської, 2А, тел.(03731) 2-10-61.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).