назад

Про нові правила отримання субсидій у 2018 році та кроки медичної реформи говорили на семінарі у Подільську

subsisii podilsk 411 квітня 2018 року на семінарі в Подільському міськрайонному центрі зайнятості обговорювали порядок отримання субсидії на оплату послуг житлово-комунального господарства у 2018 році, також йшлося про проведення перших кроків медичної реформи. Захід проводився в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» для жителів м. Подільська та району, які тимчасово втратили роботу та перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні.

 

На початку зустрічі начальник відділу правопросвітництва Подільського місцевого центру з надання БВПД Наталія Заблоцька ознайомила присутніх з системою безоплатної правової допомоги в Україні, її розвитком, стратегією та місією. Більшість присутніх на заході розповіли, що знайомі з роботою Центру та скористалися послугами безоплатної правової допомоги.

 
Про визначення поняття, що таке субсидія та куди звертатися за її призначенням в місті і в сільській місцевості, розповіла учасникам заходу в.о. начальника відділу правової інформації та консультацій Вікторія Карабіненко. Юристка поінформувала, хто має право на отримання комунальної субсидії в 2018 році.

Згідно з законодавством України, а саме за Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. N848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” право на отримання державної субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання та з урахуванням пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї.

Оформляється субсидія на одного з зареєстрованих членів сім’ї, на чиє ім’я відкрито особові рахунки на оплату комунальних послуг.

Вікторія Карабіненко звернула увагу, що також мають право на отримання субсидії квартиронаймачі, які сплачують комунальні послуги відповідно до договору оренди.

subsisii podilsk 1

Згідно нового порядку, призначення житлової субсидії відбувається без врахування майнового стану здобувача, окрім здійсненої ним протягом 1 року перед зверненням за субсидією, одноразової покупки вартістю понад 50 тисяч гривень.

Таким чином, ті категорії громадян, які раніше були позбавлені права на отримання субсидії, тепер її набувають.

Це – орендодавці, власники кількох автомобілів, власники двох житлових приміщень, особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні, особи, які здійснили покупку або оплатили послуги (в тому числі за навчання або лікування) вартістю понад десять прожиткових мінімумів.

Під час зустрічі, яка проходила у форматі запитань-відповідей, Вікторія Карабіненко відповіла на запитання учасників заходу: на які послуги і в якому обсязі поширюється субсидія, як отримати житлово-комунальну субсидію в 2018 році, на який термін призначається житлова субсидія, як розраховується розмір субсидії в 2018 році на оплату комунальних послуг, як отримати субсидію тільки на фактично проживаючих мешканців, про які зміни в сім’ї необхідно повідомляти в управління соціального захисту населення.

subsisii podilsk 2

Вікторія Карабіненко поінформувала присутніх, що для процедури оформлення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника, для орендарів — за місцем проживання.

Для отримання субсидії потрібно подати заяву та декларацію про доходи, при наймі житла – договір оренди. Документи можуть бути подані особисто, надіслані поштою, або за допомогою системи онлайн-оформлення субсидій.

Впродовж семінару Наталія Заблоцька розповіла про перші зміни в медичній реформі, які у цьому році торкнуться первинної медичної допомоги. Покроково ознайомила з порядком укладення декларації з лікарем, які зміни відбудуться для лікарів та пацієнтів, які послуги надаватимуть терапевти, педіатри та сімейні лікарі. Повідомила пакет послуг і ліків, які покриватимуться з держбюджету. Повідомила, чи будуть лікарі виїжджати на виклики до пацієнта і що буде відбуватися з сільською медициною.

subsisii podilsk 3

subsisii podilsk 4

По завершенні семінару в Подільському МРЦЗ працював дистанційний пункт консультування громадян, під час якого громадяни, які потребували правову допомогу, мали можливість отримати її безоплатно.

Надавала юридичні консультації в.о. начальника відділу правової інформації та консультацій Вікторія Карабіненко.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а.

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.