назад
11.05.17

Про офіційне працевлаштування говорили на семінарі у відділі сприяння зайнятості в Талалаївському районі

Центр зайнятості27 квітня 2017року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання безробіттю головний спеціаліст Талалаївського бюро правової допомоги Аліна Кошка провела семінар для осіб, що перебувають на обліку у відділі сприяння зайнятості в Талалаївському районі.

Під час проведення семінару присутні дізналися про шахрайство при працевлаштуванні та офіційному працевлаштуванні за кордоном, а також переваги легальної зайнятості. Згідно з ст. 43 Конституції України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Інколи підприємства платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну («у конверті»). Це вигідно роботодавцю, а працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути (відсутність пенсійних накопичень, також запису в трудовій книжці, що позбавляє працівників пенсійного стажу). Крім того, у разі витрат на придбання, будівництво чи ремонт житла, навчання або лікування, громадяни, що отримують зарплату «в конверті», не зможуть отримати кредити потрібного розміру, або отримають зовсім інші суми, набагато менші.
Один з найпоширеніших способів обману – недотримання усної домовленості між працівником і працедавцем. Якщо вас нібито приймають на роботу, але при цьому відмовляються оформити стосунки документально, дотримуючи трудового кодексу, – не погоджуйтеся. І не вірте “розхожому” вислову шахраїв: “на час випробувального терміну ми не укладаємо договору і не вносимо запис до трудової книжки”. Людина, яка працює на випробувальному терміні, не оформлена офіційно, отже, гроші їй можна не виплачувати. Щоб не стати жертвою шахрайства необхідно дотримуватися правила: ніяких усних обіцянок – тільки договір!
Досить актуальним є питання щодо нелегального працевлаштування за кордоном. Це правопорушення, яке карається законом i тягне за собою адмiнiстративну, а в деяких країнах й кримiнальну вiдповiдальнiсть, з подальшою депортацiєю з країни та забороною в’їзду до неї на певний термiн. Отримання туристичних вiз передбачає саме туристичний характер поїздки, а не виїзд за кордон з метою подальшого працевлаштування. Іноземцi, якi не отримали дозвiл на роботу у встановленому законодавством країни порядку, вважаються нелегальними мiгрантами. Необхiдною передумовою легального влаштування за кордоном на роботу є отримання до в’їзду в країну дозволу на працевлаштування. Для отримання такого дозволу, як правило, вимагається пiдтвердження вiд служби зайнятостi вiдповiдної країни, наявнiсть страхового забезпечення та iнших необхiдних документiв вiд iноземного роботодавця. Слiд зазначити, що правовий захист за кордоном громадянина України може бути забезпечений консульською установою нашої держави тiльки в межах законодавства країни перебування.
Нагадуємо, що Талалаївське бюро правової допомоги працює за адресою: смт.Талалаївка, вул. Центральна, буд. 5, зателефон (04634) 2-10-73, з понеділка по п’ятницю, з 9-00 до 18-00. Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.