назад

28056775 742787169245575 9195034067768270584 n

Головний спеціаліст Шумського бюро правової допомоги Зоряна Серветник провела інформаційно-просвітницький захід на тему «Порядок оподаткування нерухомості» з працівниками Шумської центральної районної лікарні у приміщенні лікарні.

У ході проведення інформаційно-просвітницького заходу Зоряна  Серветник розповіла присутнім про те, що згідно з підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м 2 бази оподаткування.

Оскільки мінімальна заробітна плата на 01.01.2017 р. визначена у розмірі 3 200,00 грн., то відповідно граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку в 2018 р. за звітний 2017 р., не повинен перевищувати 1,5 %, або 48,00 грн за 1 м 2 бази оподаткування.

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 266.7.1 статті 266 Податкового кодексу України, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Крім того, підпунктом 266.4.1. п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України визначено, що база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зменшується:

– для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;       

– для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

– для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Варто пам’ятати, що сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути чи положення яких зареєстровані у встановленому законом порядку (п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України). Водночас, п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України встановлено, що пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України, для фізичних осіб не застосовуються до об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності)

Під час проведення заходу була висвітлена тема надання безоплатної правової допомоги особам з обмеженими можливостями. Зоряна  Серветник проінформувала присутніх про те, що Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає порядок надання правової допомоги. Згідно із законом безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), забезпечує доступ до сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги. Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Ланівецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3; тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.


Крім того, підпунктом 266.4.1. п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України визначено, що база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зменшується: