назад

11111111113069744005374 5158561051721072640 nНа сьогодні  Законом України «Про запобігання корупції» передбачено декілька видів е-декларацій:

щорічні (до 1 квітня щороку);

перед звільненням (припиненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування);

після звільнення (до 1 квітня наступного після звільнення року, включаючи й тих, хто звільнився в 2016 році);

декларації кандидатів на посади;

виправлена (протягом 7 днів після подання е-декларації).

Зобов’язання заповнювати декларації приймають на себе особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. В першу чергу це і народні депутати України, і депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, військові посадові особи, судді, посадові та службові особи органів прокуратури, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, поліцейські, члени державних колегіальних органів, тощо.

2222222222225139288 3238462051932176384 n

Крім цього переліку декларацію мають заповнювати особи, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Тобто категорії громадян значених в пункті 2 частини першої статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, у тому числі посадові особи юридичних осіб публічного права; особи, які входять до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку; особи, які не є державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги (аудитори, нотаріуси, приватні виконавці, оцінювачі, а також експерти, арбітражні керуючі, незалежні посередники, члени трудового арбітражу, третейські судді під час виконання ними цих функцій, інші особи, визначені законом) та інші.

Всі ці категорії громадян зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – е-декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Суб’єкти декларування, які не мали можливості до 1 квітня за місцем військової служби подати e-декларацію за минулий рік у зв’язку з виконанням завдань в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, безпосередньою участю у веденні воєнних (бойових) дій, направленням до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу, подають е-декларацію за звітний рік протягом 90 календарних днів із дня прибуття до місця проходження військової служби чи дня закінчення проходження військової служби, визначеного частиною другою статті 24 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Подані е-декларації включаються до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що формується та ведеться НАЗК.

Доступ до Єдиного державного реєстру е-декларацій на офіційному веб-сайті НАЗК надається шляхом можливості перегляду, копіювання та роздруковування інформації, а також у вигляді набору даних (електронного документа), організованого у форматі, що дозволяє його автоматизоване оброблення електронними засобами (машинозчитування) з метою повторного використання.

Інформація про особу в Єдиному державному реєстрі е-декларацій, зберігається упродовж всього часу виконання цією особою функцій держави або місцевого самоврядування, а також упродовж 5 років після припинення виконання нею зазначених функцій, крім останньої е-декларації, поданої особою, яка зберігається безстроково.

Про це розповіла директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій під час семінару для керівників органів управління освітою РДА, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад Тернопільщини.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).