назад
14.05.18

Про особливості надання відпусток державним службовцям говорили у Талалаївській райдержадміністрації

87654560000010 травня 2018 року з метою проведення інформаційно-просвітницьких заходів «Я маю право!» серед населення , підприємств, установ на правову тематику відповідно до інтересів цільової аудиторії начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська зустрілася із працівниками відділу агропромислового розвитку Талалаївської райдержадміністрації.

В ході зустрічі Яна Мудревська розповіла присутнім про порядок та особливості надання щорічних основних та додаткових відпусток державним службовцям.

Згідно зі ст. 2 Закону України “Про відпустки” право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.
Ст. 57 Закону України “Про державну службу” передбачає, що державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, із виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати.
Додаткові відпустки у зв’язку із навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки без збереження заробітної плати та інші види відпусток надаються державним службовцям відповідно до закону.
Відповідно до Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 270 державним службовцям, які мають стаж державної служби понад п’ять років, надається додаткова відпустка тривалістю один календарний день. Починаючи з шостого року стажу державної служби ця відпустка збільшується на один календарний день за кожний наступний рік. Тривалість додаткової відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.
Додаткова відпустка конкретної тривалості надається державним службовцям після досягнення відповідного стажу державної служби.
Додаткова відпустка, яка надається державним службовцям, належить до щорічних відпусток.
У перший рік державної служби в державному органі державному службовцю, який має стаж такої служби понад п’ять років, додаткова відпустка надається після закінчення шести місяців безперервної служби в цьому органі, якщо інше не передбачено законодавством.
Додаткова відпустка надається державним службовцям одночасно із щорічною основною оплачуваною відпусткою або окремо від неї за згодою між державним службовцем і керівником державної служби в державному органі відповідно до затвердженого графіка відпусток.
Додаткову відпустку на прохання державного службовця може бути поділено на частини будь-якої тривалості.
Невикористана додаткова відпустка чи її частина надається державному службовцю у будь-який час відповідного року чи приєднується до відпустки у наступному році.
За згодою між державним службовцем і керівником державної служби в державному органі додаткові відпустки за попередній і поточний періоди можуть бути надані одночасно.
На завершення всі бажаючі отримали інформаційні буклети системи БПД та загальнонаціонального проекту «Я маю право!» із зазначенням контактних телефонів та адреси бюро.
За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73).

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.