назад
29.03.18

Про особливості об’єднання територіальних громад на Полтавщині говорили під час круглого столу

received 566540350391914

29 березня 2018 року у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл присвячений обговоренню практичних та теоретичних проблем добровільного об’єднання територіальних громад Полтавщини участь у заході взяли також представники системи безоплатної правової допомоги Полтавської області заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Другого полтавського МЦ з надання БВПД Андрій Свєшніков.

Модератором заходу був заступникдиректора Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олександр Лемешко.

Учасниками круглого столу стали студенти Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.IMG 20180329 115507

Володимир Микійчук, виконавчий директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування ознайомив присутніх з особливістю діяльності Асоціації органів місцевого самоврядування Полтавської області.IMG 20180329 120001

Цікавою та змістовною була доповідь експертки Центру розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області Тетяни Паутової, яка розповіла про стан впровадження та перспективи розвитку реформи децентралізації. Вона поінформувала учасників круглого столу про стан об’єднання територіальних громад саме на Полтавщині, навела кількісні показники об’єднань, розповіла про практичні аспекти діяльності громад, навела приклади ефективної роботи громад у регіоні, яким чином впроваджується реформи децентралізації в області, як це покращує життя громадян в ОТГ та перспективи таких об’єднань у подальшому.received 566541010391848

Про особливості проведення виборів до об’єднаних територіальних громад поінформував учасників начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Полтавської облдержадміністрації Юрій Северин.

Під час заходу присутні дізналися про особливості співпраці системи безоплатної правової допомоги та органів місцевого самоврядування і участь фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги у посиленні правової спроможності територіальних громад.

Заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Юлія Козаченко розповіла про структуру системи БПД області, її повноваження, ознайомила з роботою фахівців щодо розробки та прийняття програм правової освіти населення області, зазначила на важливості прийняття таких програм як для подальшого підвищення правової освіти жителів громад, так і для ще більшого доступу до безоплатної правової допомоги.20180329 1138102903

Фахівчиня Регіонального центру також окремо зупинилася на проведенні активної правопросвітницької роботи центрами та бюро правової допомоги, яка спрямована на інформування представників громад про їх права, можливості реалізації та захисту. За її словами Регіональним центром проводиться системна робота щодо підвищення правової освіти голів, секретарів сільських рад, депутатів місцевих рад. Так, відповідне інформування проводиться під час проведення кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», під час навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування на базі Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств установ і організацій та реалізації проекту «Школа місцевого самоврядування».

«В умовах децентралізації та інших суспільних змін, які сьогодні відбуваються в Україні, значно посилилася роль місцевих громад, що обумовлює необхідність у збільшенні кількості високоякісних спеціалістів, які готові для роботи в органах місцевого самоврядування — об’єднаних територіальних громадах, сільських, районних та обласній радах. Проведення відповідної правопросвітницької роботи фахівцями системи БПД дасть змогу представникам територіальних громад отримати не лише необхідний обсяг правових знань, а й дозволить у тісній співпраці зробити правову допомогу для жителів громад ще ближчою»,додала Юлія Козаченко.

Про форми співпраці органів місцевого самоврядування та Другого полтавського місцевого центру і його бюро правової допомоги поінформував учасників начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Другого полтавського МЦ з надання БВПД Андрій Свєшніков. Він розповів про можливість отримати консультації через мережу мобільних та дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.IMG 20180329 115445

«Дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги – це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що функціонує на постійній основі за визначеним графіком в приміщенні установи, організації, закладу для громадян, які мають потребу в безоплатній правовій допомозі, але в силу різних причин (географічна віддаленість, відсутність вільного часу тощо) не мають можливості оперативно звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги», – повідомив Андрій Свєшніков.

Окремо фахівець місцевого центру зупинився на наданні у режимі скайп-зв’язку, особливості надання адресної правової допомоги жителям сільської місцевості, які не можуть за станом здоров’я відвідати центр або бюро правової допомоги.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.