назад
20.03.17

Про особливості оформлення права власності на житловий будинок, дізнались слухачі «Університету ІІІ віку»

17.03.2017 lekziya mash

17 березня 2017 року головний спеціаліст Машівського бюро правової допомоги Вікторія Черкасова на базі Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) Машівського району для слухачів «Університету третього віку» провела лекційне заняття на тему «Оформлення права власності на житловий будинок».

Під час заходу фахівець бюро розповіла про порядок оформлення права власності на житловий будинок, новозбудований будинок та його особливості.

Цього ж дня на базі Територіального центру функціонував виїзний дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

Одним з актуальних питань, яке цікавило громадян, було питання спадкування земельної ділянки (паю).

В своїх роз’ясненнях фахівець бюро зазначила, що дане питання в сільській місцевості є завжди на часі та пояснила, що згідно зі ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визнані в заповіті, а в разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують спадкоємці першої – п’ятої черг, визначені у статтях 1261 – 1265 ЦК України.

В разі наявності заповіту слід пам’ятати про те, що право заповідача підлягає істотному обмеженню. Зокрема, заповідач не може позбавити права на спадкування фізичних осіб, які мають право на обов’язкову частку в спадщині у відповідності до норми, яка охоплена ч. 3 ст. 1235 ЦК України.  До таких осіб, згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 1241 ЦК України, відносяться малолітні, неповнолітні та повнолітні працездатні діти спадкодавця; непрацездатна вдова чи непрацездатний вдівець спадкодавця;  непрацездатні батьки спадкодавця.  

Також працівник бюро озвучила перелік документів, які потрібно подати нотаріусу для оформлення спадщини на земельну ділянку (пай). Це такі документи, як: правовстановлюючі документи на земельну ділянку (пай) (державний акт права власності на землю); свідоцтво про смерть спадкодавця; документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків між спадкоємцем та померлим (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб); паспорт спадкоємця; пенсійне посвідчення спадкодавця (якщо померлий був пенсіонером); довідка органу місцевого самоврядування про останнє місце проживання померлого для підтвердження місця відкриття спадщини.

Нагадуємо, що кожен хто потребує правової допомоги, має можливість скористатися нашими послугами, а також отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України безпосередньо на прийомі у Машівському бюро правової допомоги за адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).