назад
04.10.17

Про особливості правового захисту дітей говорили під час круглого столу у Семенівці

2909semenivkakrugliistil

29 вересня 2017 року в.о. начальника Семенівського бюро правової допомоги Микола Зайченко  взяв участь у засіданні круглого столу  з питань  захисту законних прав та інтересів дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, запровадження в Україні інституту патронатних вихователів, який відбувся в Семенівській районній державній адміністрації.

 

Захід відкрив голова Семенівської РДА  Віктор Федоренко.  У круглому столі взяли участь  керівник апарату райдержадміністрації, представники служби у справах дітей, загальноосвітніх закладів району, районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, фахівці із соціальної роботи та  працівники організацій та установ, які працюють з сім’ями та дітьми. Метою заходу було привернення уваги до проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на обліку, проблем усиновлення та популяризації національного усиновлення.

«В Україні налічується: 400 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 2605 дітей; 2461 прийомних сімей, де виховується 4450 прийомних дітей. Це немало, проте залишається ще безліч дітей, які потребують родинного тепла і турботи.» – повідомила начальник служби у справах дітей Семенівської районної державної адміністрації  Тамара Таран.  Під час заходу вона ознайомила присутніх із порядком та процедурою усиновлення, повідомила про те, що на обліку в Службі перебуває 4 дітей позбавлених батьківського піклування, проте вони всі влаштовані до сімейних форм виховання – у прийомні сім’ї.  Крім того, Тамара Таран  зазначила, що на даний час на території Семенівського району проживає 7 усиновлених дітей, за якими Службою здійснюється постійний нагляд до досягнення дітьми повноліття.  

Директор Семенівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Жанна Омельченко наголосила на тому, що одним із завдань в роботі районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є надання соціальних послуг різним категоріям дітей та осіб і, насамперед, дітям з особливими потребами.

Про порядок надання безоплатної правової допомоги, розвиток системи безоплатної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на безоплатну первинну та безоплатну вторинну правову допомогу розповів присутнім в.о. начальника Семенівського бюро правової допомоги Микола ЗайченкоТакож, керівник бюро зазначив про правові механізми захисту прав дітей.2909semenivkakrugliistil1

В ході спілкування учасники обговорили питання пов’язані із усиновленням та дійшли до висновку, що однією із проблем усиновлення в Семенівському районі є те, що на обліку в службі у справах дітей відсутні діти віком до 10-ти років, які потребують усиновлення. Склалась об’єктивна ситуація, коли не співпадають запити і бажання потенційних батьків-усиновлювачів і реальних дітей, які можуть бути усиновлені. Тобто, переважна більшість українців хочуть всиновлювати дітей до 5 років.  Переважна більшість з них – це діти старші десяти років.

Також учасники дійшли спільної думки про те, що становище у правовій сфері охорони дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування в Україні потребує вдосконалення не лише в аспекті дотримання міжнародних нормативно-правових актів, а й у напрямі загального поліпшення становища дітей, захисту їхніх інтересів, охорони здоров’я, розвитку. Гострою проблемою залишається недостатнє інформування суспільства, батьків, вихователів, самих дітей про вже прийняті і діючі нормативні акти в сфері захисту прав дітей, зокрема, дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Необхідна прозорість роботи всіх органів, які займаються проблемами усиновлення, опіки та піклування.

У ході спілкування учасники шукали можливі шляхи вирішення проблемних питань і за результатами обговорення вирішили докладати максимальних зусиль для  збільшення прозорості роботи всіх органів, які займаються проблемами усиновлення, опіки та піклування, для інформування суспільства, батьків, дітей про порядок та процедуру усиновлення.

 Довідково. Усиновлення – це юридичний процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої, це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих так і з боку дитини. Процес усиновлення дітей регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008р. № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей». Громадяни України, які бажають усиновити дитину, можуть звернутися з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Семенівського бюро правової допомоги, яке  знаходиться за адресою:сще. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.