назад
14.03.19

Про особливості проведення правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» інформували фахівці Лубенського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

ympgolosy

У рамках інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» працівники Лубенського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги провели ряд заходів під час яких роз’яснювали щодо виборчих прав та виборчих процедур до, під час та після виборів.

Виконуючий обов’язки директора Лубенського місцевого центру Сергій Супрун взяв участь у зборах мікрорайону № 7, під час яких мав змогу обговорити з присутніми головами вуличних комітетів та представникам громадських організацій питання організаційно-правового забезпечення виборчого процесу на виборчих дільницях; гарантування виборчих прав громадян, які тимчасово обмежені в пересуванні; особливості участі у виборах за фактичним місцем перебування. Також присутнім наголосили на тому, що в день виборів, а саме 31 березня, буде працювати Лубенський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги з 9.00 до 17.00.Lubny Syprun S.L. 1

Для тих, хто вперше голосуватиме на виборах, а саме для студентів Лубенського медичного училища начальник відділу правопросвітництва Лілія Ширстова розповіла про те як відбувається виборчий процес. Фахівчиня місцевого центру роз’яснила процедуру отримання виборчого бюлетеня, що робити у випадку, якщо зробили помилку у бюлетені, та як поводити себе у разі виявлення в день голосування, що за вас уже проголосували.seminar Lubny med studentu 2

Юристи Лохвицького бюро правової допомоги організували круглий стіл з працівниками відділу ведення державного реєстру виборців Лохвицької районної державної адміністрації.

«31 березня вся країна обиратиме Президента України, проте не кожен виборець має фізичну спроможність дістатися до дільниці, навіть якщо вона розташована зовсім поруч. Законодавством врегульовано реалізацію прав обмежених у пересуванні громадян, проте є деякі нюанси, які виборець має врахувати», – резюмували представники бюро правової допомоги під час заходу.Viddil vedennya DRV. kruglyy stil.Mariya Tunik. nachalnik.12.03.2019

Відповідно до ч.1, 3 ст. 77 ЗУ «Про вибори Президента України», дільнична комісія надає можливість голосувати на дому громадянам, які за віком, станом здоров’я або у зв’язку з інвалідністю не здатні пересуватися самостійно. Якщо особа обмежена у пересуванні тимчасово, нею поштою або через третіх осіб подається відповідна заява до виборчої комісії, і відповідно підтверджується вказаний у заяві факт, зокрема медичною довідкою. Після перевірки дільнична комісія шляхом прийняття рішення вносить такого виборця до спеціального витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування. Заява має бути подана виборцем не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів. Якщо виборець обмежений у пересуванні постійно, щодо нього стоїть відповідна відмітка у реєстрі виборців, і він не повідомив про своє бажання голосувати у приміщенні виборчої дільниці, він вноситься до такого витягу без прийняття відповідного рішення.

Наприкінці заходу фахівці зазначили, що за захистом своїх порушених прав виборці можуть звернутися до суду, правоохоронних органів та системи БПД.

Нагадуємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати в Лубенському місцевому центрі з надання безоплатної правової допомоги за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (в дворі суду), телефон: (МТС) 095 253 66 14, (05361)77-479 – приймальня або звернутися в Лохвицьке бюро правової допомоги: м. Лохвиця, вул. Перемоги,6, тел. (05356)3-14-05.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.